Češkim medijima smeta hidžab mlade šampionke

Batul Jahaf je često izložena diskriminaciji (Al Jazeera)

Piše: Osama Abbas

Podizanje češke zastave na međunarodnim takmičenjima i osvajanje zlatnih medalja ne znači nužno da će se to poštovati i pozdravljati u državi iz koje dolaze sportisti ukoliko pripadaju muslimanskoj i arapskoj manjini koja samo deklarativno nosi češko državljanstvo.   

Česima danas nije poznato da su Batul Jahaf i Sarah al-Khatib ostvarile najbolje rezultate i osvojile svjetsko zlato u taekwondou, iako su podigle zastavu Češke na međunarodnim takmičenjima. Njihovim uspjehom ponose se samo treneri i mentori nacionalnog tima ovog olimpijskog sporta.  

Batul Jahaf (15) za Al Jazeeru kaže da je više puta pobijedila na nivou Češke i osvojila 16 zlatnih medalja u taekwondou na takmičenjima u Njemačkoj i Turskoj. Kaže kako je neizmjerno sretna zbog toga što treneri staju u njenu odbranu kada se suoči sa diskriminacijom, što nije rijetkost s obzirom na to da nosi hidžab.

Rasizam i psovke

Dodaje da ju je uprava jednog bazena odbila pustiti da uđe u vodu u burkiniju (specijalni kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo) tokom treninga sa timom. To je nagnalo trenera da zaprijeti upravi da će cijeli tim odustati od termina ukoliko joj ne dopuste ulazak u bazen, nakon čega su promijenili odluku, nastojeći zaštiti svoje materijalne interese.

Pored toga što Batul nerijetko nailazi na rasističke stavove i suočava se sa psovkama i uvredama, češki mediji uglavnom ne govore o njenim uspjesima, izuzev lokalnog lista u gradu Teplice gdje je nastanjena, a koji je od Praga udaljen oko osamdeset kilometara. 

Batulin otac, po zanimanju ljekar, kaže kako je ponosan na uspjehe svoje kćerke, bez obzira na uznemiravanja sa kojima se ona suočava s vremena na vrijeme. Kaže kako je zadovoljan načinom na koji se njeni treneri bore protiv diskriminacije, bez obzira da li je riječ o školi ili nacionalnom timu, te njihovom žestokom suprotstavljanju tom problemu. Takav odnos dodatno ohrabruje Batul na postizanje novih uspjeha.

Sarah al-Khatib, koja je dvije godine mlađa od Batul i živi u istom gradu kao i ona, nedavno je osvojila zlatnu medalju na međunarodnom turniru Slovenia Open u taekwondou. Tri puta je osvajala titulu nacionalne prvakinje Češke, te bilježi brojne uspjehe o čemu svjedoče mnogi pehari i zlatne medalje.     

Njen otac, dr. Khaled al-Khatib za Al Jazeeru kaže kako je na insistiranje njegove supruge, koja je Čehinja i radi kao nastavnica za posebno nadarenu djecu, češki informativni kanal samo usputno objavio vijest da je Sarah osvojila zlatnu medalju na ovom turniru, uprkos tome što je njen trijumf pozdravljen i dočekan s poštovanjem u školi, ali i među trenerima i ljudima koji vode reprezentaciju Češke.   

Sistematska diskriminacija

Doktor Ismail Abu Karsh, koji živi na tom području, za Al Jazeeru kaže da se diskriminacija javlja čak i u bolnici u kojoj radi, naročito među starijim ljudima koji pamte doba komunizma. Tako pojedini bolesnici odbijaju da njihovo liječenje vodi ljekar koji je stranac i preferiraju ljekare Čehe. 

Munib al-Rawi, predsjednik Islamskog vakufa u Češkoj, kaže kako je pojedine ljude u medijskim i zvaničnim krugovima iznenadilo pojavljivanje Batul i Sarah i isticanje imena ove države na međunarodnim takmičenjima. Bili su iznenađeni time da muslimani i Arapi dozvoljavaju svojim kćerkama učešće na ovakvim skupovima, jer mediji uvijek prikazuju muslimansku ženu kao onu koja je stvorena da bude samo u kući, potlačena i bez ikakvih prava. 

Al-Rawi dodaje da će se isticanjem tih medalja ugroziti kredibilitet medija koji slijede metodologiju namjernoga iskrivljivanja slike o muslimanskoj i arapskoj zajednici. Stoga smatraju da je bolje izbjeći bilo kakvo medijsko promoviranje ovog uspjeha, što opravdavaju time da ovaj sport ne uživa toliku popularnost.

Navedeno argumentira time da se češka sportašica Martina Sablikova, osvajačica zlatnih medalja, stalno pojavljuje u medijima. Priznanje joj je odao i predsjednik Republike Češke Miloš Zeman, iako je ostvarila uspjeh u brzom klizanju, za koje se može reći da je dosta nepopularan sport.  

Međutim, poznati češki novinar Karel Vorjichec na cijelu ovu stvar ne gleda kao na namjerno zanemarivanje, budući da je program na TV kanalima u velikoj mjeri zgusnut, prema njegovim riječima. Dodaje kako to može biti i posljedica propusta roditelja i odgovornih osoba u reprezentaciji da izvrše pritisak na medije u cilju isticanja uspjeha ovih sportašica.

Izvor: Al Jazeera