РИК-97,46%: СНС 48,25 одсто, у парламент ушло још шест листа

Према најновијим прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије (РИК), на 97,46 одсто обрађених бирачких места, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,25 одсто гласова.

Цензус су прешле и коалиција СПС-ЈС са 11,01 одсто, СРС са 8,05 одсто, коалиција око ДС са 6,05 одсто, Покрет „Доста је било” са 5,99 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,03 и ДС С-Двери са пет одсто гласова.

Како је на конференцији за новинаре рекао председник РИК Дејан Ђурђевић, уколико остане такво стање, листа „Србија побеђује - Александар Вучић” имаће у будућем сазиву републичког парламента 131 посланика, коалиција СПС-ЈС 30, СРС 21, ДС и покрет „Доста је било” по 16 посланика, а коалције Двери-ДС С и СДС-ЛДП-ЛСВ по 13.

СВМ ће имати четири посланика, листа Муамера Зукорлића и Сулејмана Угљанина по два посланика и Зелена странка и Партија за демократско деловање по једног посланика.

Ђурђевић је рекао да је од 8.337 бирачких места обрађено 8.164, на којима је изашло 3.686.480 бирача, односно 56,34 одсто.

Како је рекао директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, преостало је да се обради још 2,54 одсто бирачких места, међу којима и 20-так са Косова и Метохије, из завода за извршење заводских санкција, иностранства.

Ђурђевић је навео и да је РИК примила два званична приговора – због неправилности на гласачким местима у Врању и у Јагодини, а да ће се РИК изјаснити да ли ће гласање на тим местима бити поништено и поновљено.

Подсетио је да је рок за приговоре РИК-у вечерас у 20 сати.

Ђурђевић је рекао и да ће, пошто РИК добије захтеве за увид у бирачки материјал, омогућити опозицији да у посебној просторији прегледа целокупан материјал.

Представник коалиције Двери-ДС С Бошко Обрадовић рекао је да је та коалиција јутрос нешто после седам поднела тај захтев, а да је једна од примедби то што им није омогућено да присуствују пребројавању гласова са КиМ у Рашкој и у Врању.

Ђурђевић је рекао да није било техничких могућности, с обзиром да су те просторије веома мале, да пребројавању гласова присуствују представници проширеног састава РИК-а.
(Танјуг)

Двотрећинска подршка СНС-у на КиМ
Српска напредна странка освојила је 67,09 одсто гласова на територији Косова и Метохије, показали су резулати те странке на основу комплетно обрађеног материјала.

Функционер СНС и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је новинарима, у седишту странке, да је СНС добио двотрећинску већину на КиМ и да је то историјски резултат.

"Ујединили смо се и сабрали Србе на КиМ", рекао је Ђурић и додао да српски народ на КиМ пруижа подршку политици Владе Србије и политици Александра Вучића.

Према подацима напредњака, СПС је освојила 9,61 одсто гласова, СПС 9,61 одсто, СРС 8,61 одсто, ДС С-Двери освојиле су 4,30 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 2,51 одсто, ДС 1,08 одсто, а Покрет Доста је било 0,33 одсто.

Убедљива победа СНС на Косову, како каже Ђурић, говори о заинтересованости Срба са тих простора да учествују у политичком и јавном животу Србије и да им је стало да у Београду имају снажну владу која ће заступати њихове интересе.

Он каже да СНС изборни резултат на КиМ обавезује да додатно марљиво и предано раде на заштити интереса српског народа у јужној покрајини.

"То нас обавезује да се боримо да српски народ остане и опстане на КиМ, да ужива у солидарности и заштити целе Србије. Косово и Метохија је било и биће извор српске духовности, историје, културе", рекао је Ђурић.      

Излазност на КиМ била је 44,72 одсто, већа за 33, 94 одсто него 2014. године, када је на биралишта изашло 32,96 одсто.

На овим изборима на КиМ укупно је гласало 47.449 грађана.
(Танјуг)

Ђурђевић: Опозиција ће имати увид у изборни материјал

Председник РИК Дејан Ђурђевић изјавио је данас да ће РИК опозиционим странкама које тврде да је било неправилности у изборном процесу омогућити увид у изборни материјал.

Ђурђевић је на конференцији за новинаре у РИК-у рекао да ће РИК, пошто добије захтеве за увид у бирачки материја, омогућити опозицији да у посебној просторији прегледа целокупан материјал.

"Даћемо им џакове, спискове, записнике са изборних места. Ту ће дежурати неко из РИК-а ко ће проверавати да се нешто не уништи", рекао је Ђурђевић.

Он је подсетио да рок за улагање приговора истиче вечерас у 20 сати.

Представник коалиције Двери-ДС С Бошко Обрадовић рекао је да је та коалиција јутрос нешто после седам поднела тај захтев, а да је једна од примедби то што им није омогућено да присуствују пребројавању гласова са КиМ у Рашкој и у Врању.

Ђурђевић је рекао да није било техничких могућности, с обзиром да су те просторије веома мале, да пребројавању гласова присуствују представници проширеног састава РИК-а.
(Танјуг)
 

Прво коначни резултати, па парламент, па влада
Коначни резултати ванредних парламентарних избора треба да буду утврђени најкасније у четвртак, 28. априла до 20 сати, док мандати посланицима новог сазива републичког парламента треба да буду додељени најкасније до 8. маја.

Према Роковнику за вршење изборних радњи, рок за утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављање изборног материјала Републичкој изборној комисији истиче данас у 14 сати, а РИК мора најкасније до 28. априла у 20 сати да прогласи и објави коначне резултате избора.

Од тог момента почиње да тече рок за формирање новог сазива републичког парламента.

Мандати новим посланицима морају да буду додељени у року од 10 дана од проглашења коначних резултата, тако да би то, следећи Роковник, требало да се деси најкасније до 8. маја.

Регулатива предвиђа да се прва седница новог сазива парламента одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора, након чега следи процес формирања Владе.

На првој седници, коју заказује председник парламента из претходног сазива, потврђују се мандате посланицима, а обавља се и избор председника, потпредседника и именовање генералног секретара парламента.

Народна скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента - у супротном следи распуштање парламента.

Кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа, каже Устав Србије.

Кандидат за председника Владе Народној скупштини износи програм Владе и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја народних посланика.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести