Направили робота који се сналази на плажи

ЗРЕЊАНИН: Екипа студената новосадског Факултета техничких наука, окупљена у тим назван МБС (Mechatronics Beach Surfers), учествоваће на Европском првенству у роботици које ће 12. јуна бити одржано у Француској.

Студенти су се пласирали на ово првенство након што су на такмичењу у роботици, одржаном прошле недеље у Новом Саду, освојили треће место, у конкуренцији двадесетак екипа, између осталог и из Француске и Енглеске. Екипа МБС броји девет чланова и чине је Милош Рађеновић, Тијана Тителац, Душан Парницки, Младен Бојаџија, Немања Петковић, Радисав Гашевић, Ђорђе Рајић, Мирослав Казимировић и Марко Марков.

- Задатак је био да направимо једног или два аутономна робота, што значи да је потребно да се сами крећу по терену, обаве одређене задатке и да доносе одлуке уколико наиђу на противничке роботе, тако да се не сударе или не оштете нешто - објашњава за „Дневник” један од чланова тима, Зрењанинац Марко Марков. - Тема ове године је била плажа. Терен је био симулација плаже, делом састављен од воде, а делом од песка. Робот је требало да упеца четири рибице, затвори врата, сакупи шкољке и пренесе их на стартну позицију, као и да сакупи песак и направи кулу од њега. Симулација песка су били дрвени блокови.

Марков истиче да је пријатно изненађен тиме што је Град Зрењанин одлучио да спонзорише израду дела робота, и то у проценту изнад очекивања, а помоћ је стизала и са других страна и од разних фирми.

- Нама је ово први пут да учествујемо на оваквом такмичењу, за разлику од неких других екипа које се надмећу дуги низ година. Зато су други тимови били изненађени тиме што смо успели да их победимо и пласирамо се на Европско првенство у Француској – истиче Марков.

Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести