СНС-у већина градова и општина

Бирачи у 17 београдских општина, као и 138 општина и 25 градова Србије, гласали су и за локалне парламенте. СНС слави у Нишу, Новом Саду, Пожаревцу Крагујевцу, Чачку, Суботици, Зрењанину,

Смедереву, Врању, Прокупљу, Крушевцу, Ћуприји... Напредњаци су у Београду победили у 14 од 17 општина.

Војводина:
Сремска Митровица
Недимовић: Најбољи резултат

У Сремској Митровици је на биралишта изашло 70.573 гласача, односно 61,39 одсто од броја уписаних у гласачки списак, и на основу прелиминарних резултата, цензус за улазак у Градску скупштину прешло је седам листа.

Листа коју предводи Српска напредна странка добила је 49,28 одсто гласова (35 одборника), СПС 9,62 одсто (шест мандата), ДС–ДСХВ–Нова девет одсто (шест мандата), СРС 6,38 одсто (четири мандата), ЛСВ–ЛДП–ЗЕП–Зелени 5,73 одсто (четири мандата), ДШ–ДДД 5,24 одсто (три мандата), Уједињена опозиција Митровице – СДС – Војвођанска партија 5,23 одсто (три мандата).

Цензус за улазак у Скупштину града нису прешли „Двери” и Левица Србије. Вреди напоменути и то да је подносилац листе „Двери” за Сремску Митровицу упутио захтев за увид у изборни материјал на свих 57 изборних места јер им мало недостаје до цензуса па постоји могућност да и та листа добије мандате у Скупштини града Сремске Митровице.

Досадашњи градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић не искључује могућност да и поред апсолутне већине, формира још ширу коалицииону власт. 

– Имали смо једну од највећих излазности у Војводини, 60,8 одсто, односно 43.300 изашлих бирача, што, осим легалитета, овим изборима даје и велики легитимитет – рекао је Недимовић, и прецизирао да до сада у вишестраначким изборима ниједна странка у Сремској Митровици није остварила тако добар резултат.

Како је истакао, СНС сам има већину у градском парламенту и без икаквих проблема може формирати локалну власт. 
Е. Д.

Суботица:
СПС испод цензуса

Као и у већини градова и места и у Суботици су се гласови за локалне изборе бројали и дан након избора. Према прелиминарним резултатима највише гласова је освојила листа „Александар Вучић - Србија побеђује” која је ће по свему судећи имати 31 од укупно 67 одборника у Градској скупштини Суботице.

По 11 мандата су освојили СВМ и Покрет за грађанску Суботицу, Коалиција око Демократске странке може да рачуна на 7 одборничких места, Коалиција ЛСВ-СДС-ЗЕП 4 и по један имају мањинске странке СББ, Руска странка и Војвођанска толеранција.

Многе је у Суботици изненадило то што СПС није прошао цензус за одборнике у градској скупштини, а осим социјалистима то у Суботици није пошло за руком ни радикалима као ни коалицији Двери-ДШ, док је још увек неизвестан резултат покрета “Доста је било” који након обрађених око 80 одсто бирачких места имао резултат од око 4,8 одсто.

У ГИК-у и даље траје пребројавање гласова, упоређивање извештаја и анализа, а током  дана очекују се реакције и других учесника у локалним изборима. Председник ГИК-а Карољ Ковач изјавио је да су могућа  одступања када се обраде сви гласови, те да ће још неко време морати да се сачека на коначне резултате.

С. И.

Сомбор:
Напредњацима половина мандата

С освојених 41,39 одсто гласова од укупно изашлих 42.566 бирача, сомборским напредњацима недостаје свега један мандат да имају натполовичну већину одборника у новом сазиву овдашње Скупштине града. Наиме, коалициона листа предвођена СНС-ом, захваљујући резултатима избора на које је ове године изашло 55,47 одсто регистрованих грађана и грађанки с правом гласа, освојила је 30 одборничких мандата, од могућег 61, док је Коалиција СПС–ЈС-а следећа по снази са свега шест одборника, односно 8,05 одсто освојених гласова.

СРС ће у новом скупштинском сазиву имати пет својих представника (6,84 одсто гласова изашлих бирача), док ће по четири одборника имати Српски покрет обнове (5,90 одсто), УГ „Сомбор за све“ (5,48 одсто) и као једина до сада опозициона, Демократска странка (6,42 одсто).

Три одборника имаће „Доста је било“ Саше Радуловића (5,10 одсто), а једног „Српско-руски покрет– др Дуња Прокић“, којем је, као странци националне мањине, било довољно свега 603 гласа, односно 1,42 одсто освојених гласова да пређе цензус. Као мањински, у новом сазиву Скупштине града наћи ће се и три одборника Савеза војвођанских Мађара (4,35 одсто) као и један одборник „Мађарског покрета – за промене“ (1,48 одсто). Испод црте остала је ЛСВ.
М. Мћ

Бачка Топола:

Демократе испод црте

У бачкотополској општини је од 30.124 уписана бирача, по подацима са 48 од укупно 49 бирачких места, гласало 14.423, или 47,88 одсто. За општински парламент, који броји 41 одборника, по прелиминарним резултатима, 16 мандата је освојила листа „Савез војвођанских мађара – Демократска странка војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, док ће листа „Александар Вучић – Србија побеђује” имати 12 одборника.

Савез грађана „Цивил” освојио је четири мандата, а по три одборника обезбедили су СПС, коалиција ЛСВ-а Ненада Чанка и СДС-а Бориса Тадића и листа „Мађарски покрет – За нашу општину – ДЗВМ”. Од осам листа, колико је било у трци за одборничке мандате, цензус нису прешли Демократска странка и Коалиција СРС–ДШ–Двери.
М. Мр. 

Житиште
После избора за локалну Скупштину у Житишту, највише одборника имаће СНС – 11, следе ДС с осам, СПС са шест одборника, СВМ с два, колико имају и Група грађана „Војислав Мркшић“ и ЛСВ. Испод црте су, између осталих, остали радикали, „Двери“ и Покрет социјалиста Александра Вулина.

Сечањ
По подацима које је саопштио председник Општинског одбора СНС-а у Сечњу Дарко Вукоје, у тој средњобанатској општини најбољи резултат на локалним изборима остварио је СНС с освојена 3.162 гласа, или 41,71 одсто, што им обезбеђује 12 одборничкких места у локалном парламенту. На другом месту је СПС с 1.545 гласова, или 21,84 одсто. То ће социјалистима донети шест места у одборничким клупама. На трећем месту је „Трећа Србија“ с 830 гласова, или 11,73 одсто, што су три места у Скупштини. А два места изборио је СРС с освојена 543 гласа, или 7,68 процената. Цензус нису прошли „Доста је било“ Саше Радуловића, којима је недостајало свега 20 гласова, а испод црте су и СВМ, ЛСВ и локална коалиција ДС-а и ДШ-а. Излазност у Сечњу је била 64,2 одсто.

Нови Бечеј
И у општини Нови Бечеј највише одборника у будућем саставу локалне скупштине имаће СНС – 14. Следе ЛСВ са седам одборника, листа „Миливој Вребалов“ шест, СРС ће имати три, а СВМ једног одборника.

Нова Црња
На изборима за одборнике у Скупштини општине Нова Црња највише гласова освојила је листа „Група грађана Пера Миланков“ која је добила поверење 39 одсто бирача, што им обезбеђује девет мандата у локалном парламенту. На другом месту је СНС, који ће имати седма одборника, следе социјалисти с пет, затим СВМ с два одборника, колико има и ДС. 

Ж. Б.

Зрењанин
По првим прелиминираним резултатима, на изборима за одборнике у Скупштини града Зрењанина најбољи резултат остварила је Српска напредна странка (41,92 одсто). На другом месту је Социјалистичка партија Србије (11,18 процената). Следе Лига социјалдемократа Војводине с 9,03 одсто гласова, Српска радикална странка освојила је 6,05 одсто, „Доста је било“ Саше Радуловића 5,94 одсто, и Демократска странка 5,1 одсто гласова. У градској Скупштини одборнике ће имати и мањинске листе.
 Ж. Б.

Инђија
Највише мандата на локалним изборима у Инђији освојила је Српска напредна странка, која би, по првим незваничним резултатима, могла самостално формирати власт у тој сремској општини, коју је до сада неприкосновено држала Демократска странка.

Напредњаци су освојили 21 одборничко место у Скупштини општине Инђија, демократе су добиле 11 одборника, коалиција око СПС-а три, а СРС два одборничка места.

Бачка Паланка
По незваничним резултатима, односно по подацима које смо  добили у изборном штабу СНС-а у Бачкој Паланци, изборни цензус на локалним  изборима прешле су  само четири изборне листе. Од 47.892  уписана бирача, на изборе је изашло 30.207 грађана, односно излазност је била 63,07 одсто.

Највише гласова освојила је листа СНС-а – 37,32 одсто, следи Покрет социјалиста с коалициним партнером, а овде је то ПУПС, са 17,15 одсто. Потом следи коалиција око СПС-а с 12,96 одсто, а цензус је прешао још једино СРС с 9,25 одсто. Уз странке националних мањина, те политичке странке распоредиће 41 мандат, колико има овдашња локална скупштина: СНС 20 одборника, ПС девет, СПС седам, СРС четири и Странка војвођанских Словака један мандат.

  М. Сy.

Бечеј
Тријумф напредњака с партнерима и дебакл демократа – епилог је актуелних локалних избора у бечејској општини. Коалиција око СНС-а имаће  22 одборника, листа око СВМ-а седам, Мађарски покрет четири, Група грађана „Доста је било – Саша Радуловић“ освојила је три одборничка места.

Испод цензуса остали су ДС, ЛСВ, „Грађанска листа – мр Здравко Петровић – ЛДП и нестраначки кандидати”, „Српска народна партија – Ненад Поповић” (538 – 3,02).
В. Ј.

Апатин
У Апатину ће у локалној скупштини СНС и СПС имати по 12 одборника, СРС  и ДС по два и СВМ једног, док преосталих пет листа није прешло цензус. Након проглашења резултата локалних избора, досадашњи председник општине др Живорад Смиљанић истакао је да ће наставити сарадњу с партнерима с којима је био и у протеклом мандату, а то су Српска радикална странка и Демократска странка, да би завршили све зацртане програме.
Ј. П.

Бач
На локалне изборе у бачкој општини изашло је 60 одсто од 13.197 грађана уписаних у бирачке спискове. С 36,51 одсто гласова СНС је убедљиво победио, а следи ЛСВ са 14,41, ДС с коалициним партнерима добио је поверење 13,56 одсто изашлих на изборе, СРС 7,48, СПС 6,75, Покрет социјалиста 6,33 одсто. У локалној скупштини биће места и за СВМ, који је освојио 3,17 одсто. СНС ће добити 11 одборника, ЛСВ и ДС по четири, СПС и СРС по два, ПС и СВМ по једно одборничко место.

Темерин
На локалним изборима у Темерину, Српска напредна странка освојила је највише гласова и, по првим резултатима, припашће им 17 од укупно 33 одборничка мандата у Скупштини. Из њих је мађарска коалиција СВМ–ДСВМ-а и њима припада пет мандата, СРС ће имати четири, а СПС и Група грађана коју предводи Роберт Каран по три одборничка места. Као мањинска партија, један мандат освојила је странка Руса Србије, док су сви остали испод цензуса.

Потисје
Локални избори у пет општина северног Потисја највеће промене доносе у Чоки и Новом Кнежевцу, где су велики дебакл доживеле листе Демократске странке, која је до сада у тим срединама била на власти у коалицији са Савезом војвођанских Мађара и Лигом социјалдемократа Војводине. У Кањижи и Сенти СВМ је остао најутицајнија партија с највећим бројм мандата, али је нешто измењен однос политичких снага, док је у Ади група грађана досадашњег председника општине Золтана Билицког, који је напустио демократе, однела убедљиву победу.  
М. Мр

Беочин
У општини Беочин 45,21 одсто гласова освојио је СНС, што му је донело 14 мандата, други је СПС с 18,52 одсто уз пет мандата, Народни покрет „Дрина–Динара–Дунав” и Ромска демократска  странка освојили су 652 гласа или 7,42 одсто, што им је донело два мандата, ДС са 6,87 одсто добија два мандата, ДШ је  добио 6,01 одсто и један мандат, као и ЛСВ с 5,69 процената изашлих гласача

Сурдулица
По подацима изборног штаба Социјалистичке партије Србије у Сурдулици, у том месту је на локалним изборима највише гласова припало листи СПС-а коју предводи Новица Тончев. Напомињу да је процена да је листа коју предводи Тончев освојила око 70 процената.

Босилеград
„То смо ми – Природни покрет” је, по речима Владимира Захаријева, који га и предводи, победио на 29 од укупно 31 бирачког места у Босилеграду. Захаријев, који је на челу Босилеграда већ четири мандата заредом, каже да је презадовољан тим резултатом.

Нови Београд
У осам од 17 београдских општина избројани су коначни резултати и већину мандата у 13 освојио је СНС. ДС је славио на Врачару, а Шапић је убедљив на Новом Београду.

На Чукарици СНС је освојио 22 мандата, ДС–СДС–НС има шест, СПС–ЈС четири, исто колико и СРС и Коалиција Двери–ДШ-а,  док  је Покрет „Доста је било” освојио пет мандата.

Изненађење у Младеновцу
У Младеновцу је изненађење направио Грађански покрет „Само јако – Бели Прелетачевић”, настао као пародија на политички систем. СНС тамо има 28 мандата, док је Бели на 11. Иза су ДС са шест, СПС са четири, а радикали и СДС имају по три мандата.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести