Бирачи изабрали промене у Војводини

Коалиција око Српске напредне странке освојила је убедљиву изборну победу на изборима за Народну скупштину Србије и за покрајински парламент Војводине, показују најновији резултати.

То практично значи да ће СНС имати највећу шансу да, осим наставка владајућег мандата на републичком нивоу, преузме и власт у Војводини, коју је до ових избора држала коалиција Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Савеза војвођанских Мађара.

Што се тиче избора за Скупштину Србије, по најновијим прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије на 98,51 одсто обрађених бирачких места, коалиција око СНС-а освојила је 48,23 одсто гласова.

Цензус су прешле и Коалиција СПС–ЈС-а с 10,98 одсто, СРС с 8,09 одсто, коалиција око ДС-а са 6,04 одсто, Покрет „Доста је било” с 6,03 одсто, СДС–ЛДП–ЛСВ с 5,03 и ДСС–Двери с пет одсто гласова.
Како је на конференцији за новинаре рекао председник РИК-а Дејан Ђурђевић, уколико остане такво стање, листа „Александар Вучић – Србија побеђује” имаће у будућем сазиву републичког парламента 131 посланика, Коалиција СПС–ЈС-а 30, СРС 21, ДС и Покрет „Доста је било” по 16, а коалиције Двери–ДСС-а и СДС–ЛДП–ЛСВ-а по 13.

СВМ ће имати четири посланика, листе Муамера Зукорлића и Сулејмана Угљанина по два посланика, а Зелена странка и Партија за демократско деловање по једног.

Ђурђевић је рекао да је од 8.337 бирачких места обрађено 8.164, на којима је изашло 3.686.480 бирача, односно 56,34 одсто.

Како је рекао директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, преостало је да се обради још 2,54 одсто бирачких места, међу којима и двадесетак с Косова и Метохије, из завода за извршење заводских санкција, иностранства.

Ђурђевић је навео и да је РИК примио два званична приговора – због неправилности на гласачким местима у Врању и у Јагодини, а да ће се изјаснити да ли ће гласање на тим местима бити поништено и поновљено.

Он је рекао и да ће, пошто РИК добије захтеве за увид у бирачки материјал, омогућити опозицији да у посебној просторији прегледа целокупан материјал.

Представник Коалиције Двери–ДСС-а Бошко Обрадовић рекао је да је та коалиција јуче ујутро нешто после седам сати поднела тај захтев, а да је једна од примедби то што им није омогућено да присуствују пребројавању гласова с Косова и Метохије у Рашкој и у Врању.

Ђурђевић је рекао да није било техничких могућности, с обзиром на то да су те просторије веома мале, да пребројавању гласова присуствују представници проширеног састава РИК-а.

Српска напредна странка остварила је тријумф и на изборима у Војводини и има највише шансе да формира нову покрајинску власт, али ће се званични изборни резултати Покрајинске изборне комисије морати чекати највероватније још дан-два.

На основу обрађених 34,90 одсто гласова, број освојених гласова у АП Војводини је СНС 118.271, СПС 24.616, СВМ 22.960, СРС 20.284, ДС 18.470, ЛСВ 15.396.

– Изборна листа предвођена СНС-ом Александра Вучића је на покрајинским изборима освојила 52,50 одсто мандата у Скупштини Војводине – саопштила је јуче чланица Покрајинске изборне комисије Јелена Злојутро.

По привременим и прелиминарним резултатима избора за војвођански парламент, по резултату следе: СПС с 10,33 одсто мандата, СВМ с десет одсто, СРС с 8,33 одсто, ДС са 7,5 одсто, ЛСВ са 6,67, Мађарски покрет с 3,33 одсто и Зелена странка с 0,83 одсто мандата.

Јелена Злојутро је на конференцији за новинаре рекла да су наведени резултати изведени с 34,90 одсто обрађених бирачких места, што представља 27,56 одсто бирачког тела у Војводини. До сада је, казала је, обрађено 623 од 1.785 бирачких места у Војводини и на основу тих података, за листу предвођену СНС-ом за Покрајинску скупштину гласао 118.271 бирач.Наведеним резултатима нису обухваћена бирачка места неколико највећих градова у Војводини као што су Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Сремска Митровица јер су подаци из њих јуче још стизали у Покрајинску изборну комисију.

ПИК је у обавези да до четвртка, 28. априла, у 20 сати саопшти коначне резултате на покрајинским изборима за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине. 

По подацима добијеним из изборног штаба СНС-а, на изборима за посланике у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, на основу 50 процената пребројаних гласова, Коалиција „Александар Вучић – Србија побеђује“ је освојила 43,64 процента гласова, односно 60 мандата од 120 колико има места Скупштина Војводине. ДС је освојио 7,23 одсто гласова, или десет мандата, Коалиција СПС–ЈС-а девет одсто, или 12 мандата, ЛСВ 6,02 одсто, или осам мандата, СВМ 6,71 одсто, односно девет посланичких мандата, док је Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ око цензуса од пет одсто, а уколико прескоче изборни праг, следује им седам мандата. Све остале листе су далеко од пет одсто.

А. Савановић
В. Ђуричић

Чанак: Прихватљив, али не очекиван резултат

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да није очекивао такав резултат своје странке на недељним изборима и преузео на себе одговорност за лошије изборне резултате.

– Као што сам најавио, било је много изненађења на овим изборима. Лига је показала прихватљив, али не и очекивани резултат, и упркос неким изборним неправилностима, већина одговорности за то пада на ЛСВ и мене лично – рекао је Чанак, и најавио да ће се о изборним резултатима „у догледно време” изјаснити Председништво, а потом и Главни одбор странке.

Јовановић: Основа за нови почетак

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је јуче да се, уласком „Савеза за бољу Србију – ЛДП, ЛСВ, СДС” у парламент, проширила перспектива идејама модерне, отворене и европске Србије.

„Европска оријентација земље је кључна и она је угрожена јачањем деснице у Србији и дезорганизованошћу демократских снага, због чега ћемо ми радити даље на њиховој консолидацији”, стоји у саопштењу.

Јовановић сматра да је, у околностима у којима је странка била претходне две године, као и у овој изборној кампањи, остварени резултат основа за нови почетак и даљи развој ЛДП-а, али пре свега за афирмисање политике те партије.

„Наш рад у будућем парламенту одредиће борба за даљу демократизацију друштва, владавина права и помирења у региону”, рекао је Јовановић.

Стефановић: Тежак пораз Левице Србије

Лидер Левице Србије Борко Стефановић признао је јуче да је та странка доживела тежак пораз на ванредним парламентарним изборима.

„Наш резултат је тежак пораз. Један од оних после којих се тешко устаје. Или никако. То је тако. Тешки услови, без пара и медија, али јесте пораз”, написао је Стефановић на „Твитер” налогу. Навео је и да је остварени резултат реалност те странке, захвалио се свима на храбрости и борби, и најавио да ће одлуку о даљим корацима донети наредних дана. Додао је да је на изборима било и позитивних примера за ту странку, попут Пантелеја у Нишу, Јагодине, Параћина, где су прешли цензус. „Мало нам недостаје на НБГ (Новом Београду), у Ћуприји и Сремској Митровици, Хану. 15 гласова фали. Браво”, навео је Стефановић. Он је на парламентарним изборима, по последњим подацима Републичке изборне комисије, освојио 0,94 одсто гласова.
 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести