Убедљива победа СНС-а, у градској скупштини девет листа

На изборима за одборнике Скупштине града Новог Сада највише гласова је добила Српска напредна странка. Напредњаци су по до јуче после подне обрађеним подацима добили 40,36 одсто гласова,

или 38 одборничких мандата. Градски парламент броји 78 одборника, за мандат се борило укупно 16 коалиција и странака. Гласало се на 197 бирачких места, подаци су до јуче после подне били обрађени за 190.

Члан ГИК-а Марко Радин изјавио је јуче да је свој глас листи „Александар Вучић – Србија побеђује” на изборима за градски парламент дало 70.084 бирача у Новом Саду и да је до јуче у Скупштину града Новог Сада ушло укупно девет изборних листа, међу којима су три мањинске. 

На изборима у недељу право изненађење у Новом Саду је странка Саше Радуловића „Доста је било”, која је први пут учествовала на локалним изборима и доспела на завидно друго место са 16.840 гласова, или 9,77 одсто, што је странци донело осам одборничких места у Скупштини града. На треће место је избила Српска радикална странка с 8,5 одсто гласова, који им доносе такође осам одборничих мандата. Радикалима је поверење дало 14.800 бирача. Засад је на четвртом месту СПС с 8,26 одсто освојених гласова, или осам мандата, ЛСВ је пети са 7,26 одсто гласова или шест мандата, попут Демократске странке, која следи Лигу са 6,77 одсто освојених гласова.

Од мањинских странака одборничка места имаће Зелена странка, за коју је, по Радиновим речима, гласало 2.787 бирача, или 1,60 одсто, СВМ с 2.462 гласа, или 1,42 одсто подршке, као и листа „Ниједан од понуђених одговора”, коју су подржала 1.982 бирача, и добила је 1,14 одсто гласова.

– Наведени подаци односе се на 190 од укупно 197 бирачких места у Новом Саду, а о резултатима на преосталих пет бирачких места коначну реч ће на својој наредној седници дати Градска изборна комисија јер су на тим местима примећене одређене неправилности па постоји могућност да ће на њима избори бити поновљени – рекао је Радин. 

Резултати с појединачних изборних места показују да је у граду Новом Саду СНС освојио око 30 одсто гласова, док је у приградским насељима неретко освојио и између 50 и 65 одсто. Од делова града, напредњаци су најбољи резултате освојили на Сајлову, Адицама, Клиси, Сланој бари и Старој Детелинари. На Сајлову су освојили половину, или више од половине гласова изашлих бирача, односно добили су подршку 789 бирача. СНС убедљиво води и на Адицама: више од половине бирача је подржало листу Александра Вучића, док су лигаши у Сувоборској улици на Адицама, на изборном месту лидера ЛСВ-а Ненада Чанка, добили само 30 одсто гласова. Напредњаци су такође добили велику подршку и на Клиси и Сланој бари, и то од 50 до 57 одсто изашлих бирача. У тим градским насељима ниједна од странака им се није приближила. Најближи су им били радикали с 15 и 17 одсто освојених гласова, док су на трећем месту завршили социјалисти с 10 и 15 одсто подршке. 

На Телепу, Сателиту, Новом насељу, Новој Детелинари, у ужем центру Новог Сада, као и у Банатићу и околини Железничке станице с Булеваром ослобођења и Сајмиштем, подршка СНС-у креће се од 30 до 40 одсто, док је на другом месту странка Саше Радуловића с подршком од 11 до 16 одсто. У строгом центру града на два бирачка места СНС на једном има 32 одсто гласова, док ДС и Радулићев „Доста је било” имају 13, а ЛСВ девет одсто. На другом бирачком месту, у Улици краља Александра, које је бирачко место кандидата за градоначелника ДС-а Вељка Крстоношића, СНС има 26 одсто гласова, а ДС 18 одсто, и то је најбољи резултат демократа у граду. На том бирачком месту странка „Доста је било” добила је подршку 14,5 одсто, а ЛСВ 11,5 одсто бирача. На бирачком месту 189, где гласа градоначелник Милош Вучевић, напредњаци су добили 35,6, гласова, а странка Саше Радуловића 13,3 одсто, док су на трећем месту ДС и СРС с по девет одсто гласова.  

Занимљиво је рећи да ДС није успео да избије не само на прво место него ни на друго на бирачком месту у Улици Народних хероја 5, које је бирачко место лидера Бојана Пајтића. Демократе су морале да се задовоље трећем местом, иза СНС-а и странке „Доста је било”, а само им је неколико гласова фалило да буду на другом месту иза напредњака. Напредњаци су остварили најслабији резултат, између 20 и 30 одсто гласова, на Подбари и Салајци, али су и на тим бирачким местима на првом месту. На другом месту је Саша Радуловић с подршком и до 20 одсто, затим ЛСВ и ДС с 10-15 одсто гласова. На бирачком месту 131 напредњаци имају најлошији резултат с подршком од 20 одсто, али је и то најбољи резултат, који остале странке немају. Јер, на том бирачком месту ДС је освојио 16 одсто гласова, Саша Радуловић 15 одсто, а ЛСВ 13. Слично је било и на биралишту 133, где је СНС добио 19,5 одсто гласова, ДС 15,6, ЛСВ 14,9, а Саша Радуловић и „Доста је било” 14. Странци Саше Радуловић на бирачком месту 136 фалила су само четири гласа да буде боља од СНС-а.   

На Лиманима и Грбавици СНС има око 30 одсто подршке. Следи га „Доста је било” с од 14 до 18 одсто подршке, затим ЛСВ и ДС с распоном гласова од 10 до 15 одсто. Лидер Левице Србије Борко Стефановић је гласао на Лиману, на бирачком месту 162, али његова нова странка добила је само 31 глас. Тај резултат и није тако лош у односу на многа друга бирачка места, где Левица Србије није добила ниједан глас.

У приградским насељима СНС има између 50, па и више од 65 одсто гласова, на другом месту је СРС с више од десет одсто подршке. Напредњаци више од 50 одсто подршке имају у Степановићеву, Руменки, Ковиљу, на Ченеју и мало мање у Буковцу. У Каћу и Будисави СНС је освојио до 50 одсто гласова, следе СРС и СПС с око десет одсто подршке. У Будисави најбољи резултат, с 21 одсто гласова, освојио је Савез војвођанских Мађара. Најмање бирачко место у приградским насељима су Пејићеви салаши, где је гласало само 153 становника. У том приградском насељу СНС је добио 43,8 одсто гласова, једини политички противник напредњацима је био Покрет „Динара–Дрина–Дунав” Томислава Бокана, који је тамо и остварио најбољи резултат од 32,3 одсто. У Старим и Новим Лединцима, где Боканова странка такође има подршку бирача, Покрет је остварио 23 одсто гласова и завршио је на другом месту, иза СНС-а, који је освојио више од 40 одсто гласова.   

У Петроварадину и Сремској Каменици СНС има око 40 одсто подршке, на другом месту је „Доста је било” с око десет одсто, следе СРС и ЛСВ с мало нањим процентом. У Бегечу највише гласова – 49,70 одсто – освојио је СНС, на другом месту је СПС с 12,22 одсто, на трећем СРС с 11,74 одсто освојених гласова. 

Ержебет Марјанов

Кисач, Футог, Ветерник
И Кисач се показао као место које не гласа масовно за напредњаке, али СНС је и у том месту избио на прво место с подршком 30 одсто изашлих бирача. Иза напредњака су лигаши с 25 одсто, затим СПС и ДС с око десет одсто гласова. Убедљиво највише гласова напредњаци су добили у Футогу и Ветернику. У тим приградским местима СНС готово на свим бирачким местима има више од 50 одсто гласова. На 17 бирачких места напредњаци су добили 8.000 гласова, далеко више него остали. СНС-у је најближи политички конкурент на тим местима СРС, али радикали су освојили само 1.500 гласова, или око десет одсто подршке.

Разлику у боји гласачких листића нису јасно разликовали
Избори су показале колико је важно да бирачи јасно уоче разлику између боја гласачких листића. Боја листића за Скупштину града је била бела, а за републички парламент боја слонове кости. Разлику између тих боја поједини бирачи нису уочили па су беле листиће убацили у кутију за републичке изборе и обратно. По правилима, ти листићи је требало да се броје као наважећи, што је изазвало дискусију међу члановима изборне комисије на бирачким местима попут бирачког места 25 на Сателиту.

Победу прославили уз трубаче

Тријумф коалиције окупљене око СНС-а на републичком, покрајинском и градском нивоу у Новом Саду прослављен је уз трубаче и здравицу.

Иако је првобитно обраћање потпредседника СНС-а Игора Мировића и новосадског градоначелника Милоша Вучевића било најављено у недељу за 21 сат, пред новинаре су изашли тек пола сата после поноћи и саопштили податке о изборној победи коалиције око напредњака. У просторијама Градског одбора Српске напредне странке био је присутан велики број активиста и функционера странке који су саопштавање изборног успеха СНС-а поздравили бурним аплаузом, а сокови и послужење углавном намењено бројним новинарским екипама који су више од три сата чекале обраћање страначких челника, заменило је жестоко пиће и вино за здравицу.

Ускоро су у просторије новосадских напредњака ушли и трубачи свирајући „Марш на Дрину“ и „Видовдан“, али су због укључења у програм ТВ извештача из Изборног штаба СНС-а убрзо прекинули музицирање, али је славље напредњака настављено до раних јутарњих сати.

Председник новосадског одбора СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су недељни избори у Новом Саду били фер и демократски и „фестивал демократије“.

– То је убедљиво највећа победа откако се одржавају избори за Скупштину града по пропорционалном систему – закључио је новосадски градоначелник, који ће, по свему судећи, наставити свој мандат и у наредне четири године.

А. С.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести