Brat Milan: Odahnuli smo kada je Miroslav oslobođen, samo još da mu čujemo glas

Ekipa "NOVOSTI"

26. 04. 2016. u 14:23

Miroslav Tomić, koji je u subotu otet u Libiji, prema informacijama firme "Feroštal" u kojoj radi - oslobođen. Brat Milan i supruga Jelena: Presrećni smo što se drama konačno završila

Брат Милан: Одахнули смо када је Мирослав ослобођен, само још да му чујемо глас

Miroslav Tomić

SRPSKI državljanin Miroslav Tomić (46), otet pre četiri dana u Libiji, pušten je na slobodu i nalazi se na sigurnom - potvrđeno je u utorak "Novostima" u centrali nemačke kompanije "Feroštal" u Esenu, u kojoj Tomić radi kao šef projekta.

U mejlu koji su "Novosti" dobile u utorak po podne, iz uprave "Feroštala" izražava se zadovoljstvo zbog činjenice da je, kako kažu, "Tomić pušten na slobodu i što se nalazi na bezbednom." Istovremeno, mole za razumevanje što nisu u mogućnosti da saopšte više detalja o ovom incidentu, da život njihovog radnika ponovo ne bi bio u opasnosti.

Ovo je epilog drame koja je počela u subotu Tomićevim nestankom. Da je otet, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je bilo u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima i činilo sve da se ova situacija što pre razreši i naš državljanin bude oslobođen.

Iz Ministarstva spoljnih poslova u utorak, međutim, nisu mogli da potvrde informaciju da je Tomić oslobođen.

- Postoje indicije da je tako, ali dosad ove informacije nisu potvrđene - kažu u MSP. - Ambasada Srbije u Tripoliju čini sve da se što pre oslobodi naš oteti državljanin. U redovnom je kontaktu sa nadležnima u Libiji i sa nemačkom kompanijom. Otmica se dogodila na putu Sarir - Mesla, u jugoistočnom delu Libije, 1.200 kilometara od Tripolija, tokom obilaska kompleksa firme. Izveden je iz automobila i odveden u nepoznatom pravcu.

BLIZAK SA FAMILIJOM MIROSLAV je jedno od sedmoro dece, ima četiri brata i dve sestre. Po rečima Milana Tomića, vrlo su bliski i povezani, a svi su sa svojim prodicama ostali da žive u ovom kraju, između Gučeva i Drine, gde im je pradedovsko ognjište.
- Snaha do malopre nije imala snage da razgovara, jer nosi ovu muku koja je još i teža zbog dece, od kojih je jedan sedmi razred, a drugi je tek pošao u školu. Nije znala kako da im objasni zašto se sada tata ne javlja, kada se inače često čuju sa njim. Tek što su se lepo skućili, uredili život, a, evo, šta ih sve zadesi - kaže Milan.

U Libiji sa pauzama Tomić živi poslednjih 20 godina i jedini je Srbin u ovoj firmi. Bušotina kod koje je otet "Mesla ojlfild", u vlasništvu kompanije "Arabijan gulf ojl", nalazi se izvan zone sukoba, pa se pretpostavljalo da ga je otela lokalna kriminalna grupa, najverovatnije kako bi tražili otkup.

Vest da je Miroslav Tomić iz Brasine kod Malog Zvornika oslobođen, porodica koja živi u tom selu kraj Drine primila je sa neskrivenim oduševljenjem.

- Hvala bogu, čuli smo vest kojoj smo se potajno nadali i sad je sve drugačije - rekla nam je Jelena Tomić, Miroslavljeva supruga, koja se kao i njihova dvojica sinova i čitava rodbina, poslednjih dana nije smirivala od brige. - Konačno smo odahnuli i jedva čekamo da nam dođe! Lepu vest smo čuli iz medija, ali smo uvereni da je to tačno.

Milan Tomić, Miroslavljev rođeni brat, kaže da ga je o oslobađanju obavestio zet Slavko koji takođe radi u Libiji, ali na udaljenosti od oko 2.000 kilometara od mesta na kom je radio Miroslav.

- Odahnuli smo - kroz plač nam je rekao Milan Tomić. - Rođaci iz Libije, koji oko dve decenije rade tamo, pozvali su Jelenu i rekli joj da je Miroslav oslobođen i da je na sigurnom. Još niko sa nama nije zvanično kontaktirao iz ambasade, ali nam je pao kamen sa srca. Samo još da mu čujemo glas, da se uverimo da je živ! Šok od saznanja, u nedelju, da je otet, pretvorio je naše živote u pakao. Bili smo suočeni sa iščekivanjem i ljudima koji su nas ispitivali šta znamo, i tako nam teret činili još težim...

Ispred porodične kuće Tomića, u zaseoku nedaleko od ovdašnjeg rudnika, okupila se brojna porodica, prijatelji, komšije... Strepeli su i nadali se da će Miroslav, koji je tek pre nekoliko sedmica ponovo otišao u Libiju, biti spasen.

Milan Tomić

- Niko nas nije zvao da bi tražio otkup - kaže Milan. - Iz naše i nemačke ambasade uveravali su nas da rade sve da nam vrate Miroslava. Otišao je pre nekoliko sedmica, uz garancije nemačke firme da je tamo bezbedno. A, pošto je reč o Nemcima, stvarno nismo ni pomišljali da može nešto ovako da se dogodi. Brata poštuju i kao majstora i kao stručnjaka, a posebno je angažovan da rukovodi na gradilištima gde se istražuje nafta.

Milan i Jelena Tomić

Po Milanovim rečima, svaka platforma ima obezbeđenje, a koliko su oni obavešteni, Miroslav je kidnapovan na putu.

- Prvo je bilo reči da je to učinila lokalna banda, ali, izgleda da je sve bilo mnogo ozbiljnije - strahuje Milan. - Čuli smo da je vojska nadletala šire područje gde je brat bio otet i da je uz pomoć drugih libijskih državnih organa ušla u trag otmičarima. Kad pomislim u nekim trenucima šta je sve moglo da se dogodi, imam osećaj kao da mi se ledi krv!

Milan kaže da je njegov brat odlazio u Libiju i kad je situacija bila uzavrelija, ali nije bilo problema.

- Brat je samo krvavo radio, zbog čega je i poštovan i ništa više od toga - kaže Milan. - Nikada nije govorio o politici, već samo o našim važnim životnim temama. Greh bi bio do neba da njega neko povredi.

Porodična kuća Tomića u Brasini


I HELIKOPTERI U POTRAZI

KAKO je Ambasada Republike Srbije u Tripoliju obaveštena, predstavnici nemačke kompanije smatraju da kidnapovanje nema političku pozadinu i da je najverovatnije posledica u poslednje vreme učestalih lokalnih sukoba, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova. - Kompanija je odmah nakon kidnapovanja obavestila sve vojne i bezbednosne organe u Libiji, kao i UNSMIL i nemačku ambasadu. U pretragu su uključeni i vojni helikopteri.

Kao i svi ostali zaposleni, Tomić je dobio garancije da će biti bezbedan, tim pre što postoji obezbeđenje oko naftnih polja. Pre pet godina, firma je evakuisala svoje radnike iz zona sukoba, a otmica se odigrala u mirnom delu zemlje, zbog čega se i pretpostavlja da je izvršena kako bi se tražio otkup.

— Global Defence (@WoDSerbia) April 26, 2016

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Rizikovati život

27.04.2016. 10:58

pa, nema tih para... samo ne znam ko se potresao. Sam pao sam se ubio.