Dostupni linkovi

Beograd: Protest opozicije zbog 'izborne krađe'


Republička izborna komisija Srbije
Republička izborna komisija Srbije

Predstavnici četiri opozicione liste - Demokratske stranke, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i pokreta "Dosta je bilo", pozvali su u petak, 29. aprila, građane i političke stranke da se u subotu, 30. aprila, pridruže protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) kako bi se spriječila "izborna krađa" i "odbranila izborna volja građana".

"Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića da se sutra u 13 časova pridruže na protestu ispred RIK-a kako bi se sprečila izborna krađa. Neka pokažu da nisu spremni da prodaju principe i demokratske vrijednosti za fotelje", rekao je lider Demokratske stranke Bojan Pajtić na konferenciji za novinare opozicije u Beogradu.

Pajtić je pozvao i simpatizere DS-a da na ponovljenim izborima na 15 biračkih mjesta koji će biti održani u srijedu, 4. maja, podrže listu DSS-Dveri, koja je "pokradena na izborima" i da stanu u odbranu Srbije.

On je dodao i da se podaci DS-a slažu s podacima koalicije DSS-Dveri, odnosno s time da je ta koalicija pokradena, jer se nalazi na jedan glas od prelaska cenzusa.

Predsjednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocijenio je da je borba ujedinjene opozicije za demokratske principe i sjutrašnji protest početak kraja režima lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

On je istakao da ovog puta izborne manipulacije neće proći i ocijenio da je Vučić doživio izborni poraz.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će na protestu biti zatražena ostavka predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, inače funkcionera SNS-a kao i direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

On je naveo da na biračkim mjestima, gde će se izbori ponoviti, koalicija Dveri-DSS ima u prosjeku šest posto glasova izašlih birača i da će na izbore izaći ne da bi odbranili cenzus, već da bi pobijedili režim Aleksandra Vučića.

Lista DSS-Dveri, prema najnovijim rezultatima RIK-a, ima 4,99 odsto glasova, odnosno nedostaje im jedan glas da predju cenzus.

XS
SM
MD
LG