UPOZORENJE: Igračke i odeća najopasnija roba

Evropsko tržište preplavljeno štetnim proizvodima

UPOZORENJE: Igračke i odeća najopasnija roba

InfoBiz -

Artikle koji su otrovni, mogu da izazovu teške povrede, gušenje ili požar najviše izvozi Kina, pokazao izveštaj Evropske komisije

Garderoba i igračke izazvale su tokom prošle godine najviše uzbuna zbog štetnosti širom evropskog tržišta, pokazao je najnoviji izveštaj Evropske komisije o registrovanim opasnim proizvodima za 2015.U izveštaju je navedeno da je lane prijavljeno više od 2.000 nebezbednih proizvoda, više od polovine opasne robe dolazi iz Kine, kao i da promet štetne robe posebno pospešuje sve učestalija kupovina preko interneta širom sveta. Najčešće prijavljene anomalije odnose se na štetne hemikalije, opasnost od povreda, gušenja ili izazivanja požara.

Olovo i sterilitet

Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet).Štetni proizvodi dolaze iz Evrope i u Srbiji, ali Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava da za nas apeli Evropske komisije ne važe jednako kao za zemlje članice EU.- Kad sistem za brzo upozoravanje proglasi da su određeni proizvodi nebezbedni, Vlada Srbije je dužna da u roku od 30 dana proglasi da je taj proizvod nebezbedan i u Srbiji. Međutim, s obzirom na to da Srbija nije članica EU, mi nemamo pravni osnov da taj proizvod povučemo iz Srbije - ističe Papović. U Ministarstvu trgovine kažu da se tokom 2015. od ukupnog broja proizvoda čiji je promet zabranjen, odnosno povučen sa tržišta 41 odsto odnosio na opremu za decu, a 26 odsto uvezenih proizvoda je na naše tržište stiglo iz Kine.- Tržišna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad prometom i proizvodnjom garderobe namenjene deci sa aspekta tehničke usaglašenosti i bezbednosti proizvoda. Tako je tržišna inspekcija tokom 2015. zabranila promet dečje garderobe koja nije zadovoljavala standarde bezbednosti odeće za decu - rekli su u Ministarstvu.

Onlajn trgovina

Inače, u 2015. je evropski sistem, kojim je obuhvaćena 31 zemlja, zabeležio 2.072 upozorenja i 2.745 propratnih mera.- Sistem brzog upozoravanja je pomogao nadležnim organima da povuku opasne proizvode s tržišta širom Evrope. Suočeni smo sa još dva izazova - kupovina sa interneta koja podrazumeva direktnu dostavu na kućnu adresu i velika zastupljenost kineskih proizvoda, zbog kojih je aktiviran sistem brzog upozoravanja - izjavila je Vera Jurova iz EK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track