Ovim apoenom i dalje možete vršiti plaćanja i štedeti
profimedia
Ovim apoenom i dalje možete vršiti plaćanja i štedeti

profimedia

Ovim apoenom i dalje možete vršiti plaćanja i štedeti, Foto: profimedia

Odluku su doneli prekjuče, i to zato što kriminalci najviše koriste upravo te novčanice za pranje novca, kao i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Postojeće novčanice od 500 evra ostaće ipak zakonsko sredstvo plaćanja i biće i dalje u upotrebi.

- Te novčanice, kao i novčanice drugih vrednosti, uvek će držati svoju vrednost i moći će da se razmenjuju pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu Evrosistema tokom neograničenog vremenskog perioda - objasnili su u ECB-u.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) objašnjavaju za “Alo!” da se novčanice od 500 evra, bez vremenskog ograničenja, mogu koristiti za plaćanje roba i usluga, stavljati na štednju u banke i slično, i to bez ikakvog rizika za vlasnika.

- Nema nikakve potrebe da se vrši zamena tog apoena za druge apoene evra. S tim u vezi, građani ne moraju da žure sa eventualnom zamenom apoena od 500 evra u bankama i ovlašćenim menjačnicama - ističu u NBS-u za naš list.

Kako dodaju, veruju da je ECB propisala mogućnost zamene apoena od 500 evra u nacionalnim centralnim bankama upravo zbog toga da bi u budućnosti, kada apoen od 500 evra bude veoma retko u opticaju (ne zbog povlačenja iz opticaja već zbog fizičkog propadanja novčanica i mogućih dilema javnosti da li je taj apoen i dalje u opticaju), vlasnici tog apoena mogli izvršiti zamenu za druge apoene.

Istovremeno, podaci ECB-a pokazuju da je prošle godine skoro 30 odsto, od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, bilo u apoenima od 500 evra.