Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka stala na 3 dana

    Javne službe u Grčkoj obustavile su danas rad, pošto su zaposleni započeli trodnevni generalni štrajk zbog novih mera štednje koje najavljuje vlada.

    Sindikati su proglasili 48-časovni štrajk koji počinje danas, kao dodatak štrajku koji je prethodno najavljen za nedelju. Obustavljene su javne i mnoge privatne službe, uključujući javni prevoz, odnošenje smeća, rad opštinskih kancelarija i medijskih emitera.

    Brodski prevoz do grčkih ostrva neće raditi do utorka ujutru. Lekari, zubari i novinari pridružili su se štrajku, dok se advokati mesecima uzdržvaju od pojavljivanja na sudovima.

    Štrajk će biti održan istovremeno sa glasanjem u nedelju uveče o reformi penzionog sistema koju predlaže vlada, kao uslov za nastavak pomoći medjunarodnih kreditora.

    Grčki parlament u nedelju treba da raspravlja o predlozima zakona o penzijama i porezu na prihod, a sindikati i javnost se protive tim promenama, smatrajući ih nepravednim.

    Reforma penzija uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od glavnih uslova za nastavak kreditorske pomoći Grčkoj.

    Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će po dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. godine o njihovoj pomoći Grčkoj sa 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

    Izvor: Beta

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE