Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Varufakis u TED govoru o licemernom svetu i paradoksu blizanačkih vrhova

    Da li se pitate zašto političari nisu ono što su nekad bili, zašto se vlade čine nesposobnim da reše stvarne probleme? Ekonomista Janis Varufakis (Yanis Varoufakis), bivši ministar finansija Grčke, kaže da je to zato što danas možete da budete u politici, ali ne i da upravljate – jer istinska moć pripada onima koji upravljaju ekonomijom.

    On veruje da megabogati i korporacije kanibalizuju političku sferu, uzrokujući finansijsku krizu.

    Naš svet postaje licemeran – dok se u politici zastupaju demokratska načela, ekonomska sfera je potpuno lišena demokratije. U zabludi smo da kapitalizam stvara demokratiju. Po Varufakisu, demokratija je u opadanju u Evropi.

    Prenosimo vam deo njegovog govora za TED:

    Šta podrazumevamo pod demokratijom? Aristotel je definisao demokratiju kao uređenje u kome slobodni i siromašni kao većina upravljaju vladom. Ono što je bilo značajnije, i danas je tako, kod atinske demokratije to je uključenje siromašnih radnika, koji ne samo da su stekli pravo na slobodu govora, već značajnije, stekli su pravo na političke sudove koji su im obezbeđivali jednaku težinu u donošenju odluka koje se tiču državnih pitanja.

    Paradoks blizanačkih vrhova

    Jedan vrh je planina dugova koja baca veliku senku preko Amerike, Evrope i čitavog sveta. Svima nam je poznata ta planina dugova, ali nekolicina prepoznaje njenu bliznakinju – planinu ležećeg novca, koji pripada bogatim štedišama i korporacijama. Oni su suviše uplašeni da ga ulože u produktivne delatnosti koje bi proizvodile dobiti kojima biste mogli da eliminišete planinu duga i koji bi mogli da proizvedu sve ono što je čovečanstvu očajnički potrebno, poput ekološke energije.

    Rezultat toga je stagnacija plata, više od četvrtine onih od 25 do 54 godine u Americi, Japanu i Evropi su bez posla. I posledično, niska ukupna potražnja koja u beskrajnom ciklusu, učvršćuje pesimizam investitora, koji iz straha od niske potražnje ne investiraju i tako stvaraju istu – baš poput Edipovog oca, koji, preplašen proročanstvom iz proročišta da će ga njegov odrasli sin ubiti, nenamerno stvara uslove koji će obezbediti da ga ubije njegov sin Edip.

    Ovo je moje neslaganje s kapitalizmom. Njegova sveukupna protraćenost, sav taj ležeći novac bi trebalo da bude podstaknut da unapređuje živote, da razvija ljudske talente i zaista da finansira svu ovu tehnologiju, ekološku tehnologiju, sve to je apsolutno ključno za spas planete Zemlje.

    U današnjim demokratijama ova razdvojenost ekonomske od političke sfere, u trenutku kad se počela dešavati dovela je do neumoljive, epske borbe između njih, pri čemu je ekonomska sfera kolonizovala političku sferu, nagrizavši njenu moć.

    Jeste li se ikad zapitali zašto političari nisu što su nekad bili? To nije zbog degeneracije njihovog DNK. Već zato što danas pojedinac može da bude u vladi, ali ne na vlasti jer je vlast prešla iz političke u ekonomsku sferu, koja je odvojena.

    Radi se o velikom stepenu licemerja. U našim liberalnim demokratijama imamo naličje demokratije. To je zato što smo ograničili, kao što sam rekao u govoru, demokratiju na političku sferu, dok smo ostavili jednu sferu u kojoj se sve događa – ekonomsku sferu – u potpunosti lišenu demokratije.

    Izvor: BIZLife/TED

    Foto: TED/Printscreen

    Piše: N.V.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE