Matijević bi da kupi PKB

D. M.

06. 05. 2016. u 13:50

Ukoliko svoju klanicu proda nemačkom "Tenisu", vlasnik novosadske industrije mesa bi mogao da preuzme beogradski poljoprivredni kombinat. Zainteresovan za još neke kombinate

Матијевић би да купи ПКБ

VLASNIK novosadske industrije mesa "Matijević" Petar Matijević izjavio je da je nemački "Tenis", najveći proizvođač mesa u Evropi, ozbiljno zainteresovan da kupi njegovu kompaniju. Ukoliko bi prodali deo industrije mesa, "Matijević" bi opet nastavio posao u prehrambenoj industriji. Kako je "Novostima" nezvanično potvrđeno, postoji mogućnost da ta novosadska kompanija preuzme beogradski poljoprivredni kombinat PKB!

Od kada je Agencija za privatizaciju pre dve godine ponudila poljoprivredna preduzeća na prodaju, kompanija Petra Matijevića konkurisala je za kupovinu nekoliko poljoprivrednih kombinata. I kako stvari sada stoje, Matijević bi ovom transakcijom s Nemcima bio bliži nego ikad ostvarenju svog cilja.

Procenjuje se da industrija mesa "Matijević" vredi između 200 i 250 miliona evra. Nemačka industrija "Tenis" objavila je ranije da planira da u narednih pet godina uloži oko 300 miliona evra i podigne više desetina farmi.

- Nemački "Tenis" želi da kupi našu industriju i mi ćemo tokom ovog meseca otputovati u Nemačku na dodatne razgovore - kažu za "Novosti" u kompaniji "Matijević".

Postoji mogućnost, kako kažu, da "Tenis" kupi celu industriju mesa "Matijević" i da preuzme 51 odsto kompanije ili 49 procenata. Pregovori su još u toku ništa još nije konačno.

Na pitanje kojim biznisom bi se bavio, nakon dobijanja para od prodaje klanice, u toj kući za naš list kažu:

- Kao što je poznato, kompanija "Matijević" već uspešno posluje u poljoprivrednom sektoru, a sa preduzećem "MAT real estate" uspešni smo u ugostiteljstvu. Tako da imama čime da se bavimo.

U ovom trenutku, kako kažu, ne mogu ništa detaljnije da kažu o prodaji industrije, ali da će se u naredna dva meseca znati više detalja. Pregovori su dugi i teški, a eventualan dogovor bi mogao da se očekuje početkom leta.


SAVREMENA KLANICA

"Tenis" bi kupovinom "Matijevića" dobio savremenu klanicu i moderan način proizvodnje odgovarajućeg kapaciteta, dok bi Matijević u nemačkom klaničaru dobio kapital koji bi omogućio izlazak na evropsko tržište i otvaranje farmi, što je, kako kažu, veoma zahtevan posao.

IM "Matijević" poseduje modernu klanicu, čiji je kapacitet 5.000 svinja dnevno, od čega se danas koristi petina, savremenih farmi od 150.000 svinja, kao i mreža od 135 prodajnih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ugrozena svinja

06.05.2016. 14:03

Sve prevarant do prevaranta, trovac do trovaca, i bizMismen do bizMismena!