Tekst objavljen: 06.05.2016 14:18        


Drastično kolebanje vrednosti jena bi moglo imati velikog uticaja na trgovinske perspektive japanskih kompanija, upozorio je japanski premijer Šinzo Abe. 

Jak jen je pretnja po poslovanje japanskih kompanija

"Svako drastično kolebanje kursa će imati velikog uticaja na trgovinu japanskih kompanija, što nije poželjno. Na deviznom tržištu, prekomerna volatilnost može imati negativnog uticaja i zbog toga je važna stabilnost kursa", izjavio je Abe na konferenciji za novinare u Londonu, a prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga je, prema njegovim rečima, potrebno pažljivo praćenje kretanja kursa i adekvatno reagovanje u slučaju da bude bilo potrebe.

Jen je skočio na 18-mesečni maksimum prema dolaru nakon što je centralna banka Japana prošle nedelje odlučila da se uzdrži od novih podsticaja.

Jedan dolar je juče popodne vredeo 107,13 jena, što je i dalje znatno ispod nivoa od 111 jena pre saopštenja centralne banke.

Jaka valuta šteti japanskim izvoznim gigantima, kao što su Toyota i Sony, jer njihovu robu čini skupljom u inostranstvu, umanjujući istovremeno vrednost njihovog profita vraćenog u zemlju.

Abe je na turneji po evropskim prestonicama uoči samita Grupe 7 (G7) koji se 26. i 27. maja održava u Japanu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jen kompanija dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana