Stižu jeftine "lade" 1Foto: Aleksandar Levajkovic/FoNet

Povlašćeni, bescarinski plasman „fijata 500L“ na tržištima Evroazijskog ekonomskog saveza (EES) mogao bi da bude odobren već ovog meseca, pišu moskovski mediji pozivajući se na izvore iz ruske vlade. Oni tvrde da je dogovor sa Srbijom već postignut i da će biti ozvaničen na ovomesečnom samitu Evroazijskog ekonomskog foruma u prestonici Kazahstana, Astani.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Ruski mediji preciziraju da će biti odobren recipročan uvoz oko 5.000 „fijata 500L“ godišnje, odnosno da će se isto toliko ruskih vozila bez carine prodavati u Srbiji. Upravo toga pribojavali su se domaći analitičari, koji tvrde da to nije baš „posao veka“, jer će se na tržište zemalja EES-a, od oko 150 miliona stanovnika, plasirati „fijata 500L“ u istom broju koliko će i „lada“ biti ponuđeno kupcima u Srbiji. Uz to, zemljama EES, ponudićemo kontingent automobila koji će i bez carine da budu skupi (najverovatnije do 15.000 evra), dok će Rusi, sasvim izvesno, Srbiji da isporuče jeftine lade, čiji noviji modeli, sa pristojnim dizajnom i Renoovim motorima, u Rusiji koštaju tek nešto više od 5.000 evra, i koje će se, bez carine, po istoj ceni, prodavati i u Srbiji.

Nije, zato, teško pretpostaviti da će pokušaj plasmana, makar i povlašćenog, šumadijskog „fiće“ na tržištima zemalja EES, gde je taj automobil uveliko nepoznat, predstavljati veliku avanturu za kragujevačku fabriku. Rusi će, međutim, jeftinim „ladama“, već odavno poznatim srpskim potrošačima, ovde da prođu mnogo bolje, te da će njihove fabrike sigurno premašiti dosadašnje bilanse od nekoliko stotina prodatih automobila godišnje. Za ruske proizvođače nova tržišta su dragoceni poklon, posebno za AvoVaz u čijem je programu „lada“, jer je ta fabrika, koja je od 2013. u većinskom vlasništvu grupacije Reno-Nisan, već duže pred bankrotom, a neto gubitak za 2015. iznosio je 73,8 milijardi rubalja (847 miliona evra) i tri puta je veći od ostvarenog u 2014, kad je poslovni minus „težio“ 25 milijardi rubalja. Uz to, rusko tržište je lane, prema zvaničnoj statistici, opalo za 35 odsto, a prema nezvaničnim podacima čak iznad 50 odsto. Kako će u takvim uslovima da prođe kragujevački brend, nije teško zaključiti.

Zapostavljeno partnerstvo

Domaći analitičari tvrde da bi Vlada Srbije, umesto omogućavanja bescarinskog uvoza „lade“, sa menadžmentima ruskih fabrika automobila VAZ i GAZ, mogla da započne pregovore o formiranju zajedničkih firmi sa domaćim fabrikama. Zastava je, inače, još krajem prošle godine pokrenula pregovore sa GAZ-om o mogućnosti zajedničke proizvodnje ruskih komercijalnih vozila u Kragujevcu, odakle bi se isporučivala ne samo domaćem nego i evropskim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari