U prošlost odlazi novčanica od 500 evra

S. MORAVČEVIĆ

06. 05. 2016. u 17:22

Evropska centralna banka prestaje da štampa ljubičaste novčanice evropske valute. Građani ne moraju da žure da menjaju ove apoene jer važe dok postoji i poslednji Najčešće korišćen apoen za pranje novca

У прошлост одлази новчаница од 500 евра

JEDNA od najvrednijih novčanica na svetu - 500 evra odlazi u istoriju. Evropska centralna banka odlučila je da do kraja 2018. prestane da štampa nove, ljubičaste apoene evropske valute zbog zabrinutosti da je kriminalci najviše koriste za pranje novca, kao i za finansiranje terorističkih aktivnosti. Novčanica od 500 evra, ostaće zakonsko sredstvo plaćanja i dalje će biti u upotrebi. Tako građani koji imaju ove apoene u kešu ne moraju da žure i da ih odmah zamenjuju za sitnije.

- Novčanica od 500 evra, kao i novčanice drugih vrednosti, uvek će zadržati svoju vrednost i moći će da se razmene pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu evrosistema tokom neograničenog vremenskog perioda - navodi ECB. - Za dve i po godine će prestati štampanje novih apoena, dok će se stari upotrebljavati dok god postoji i jedan na svetu. Dakle, novčanica od 500 evra se ne povlači iz upotrebe odmah, nego postepeno.

Pomenuti apoen, kako navodi Narodna banka Srbije, bez vremenskog ograničenja, može se koristiti za plaćanje robe i usluga, polagati u banke radi štednje. Sve to može da se obavi bez ikakvog rizika za vlasnika.

- To znači da nema nikakve potrebe da se obavi zamena novčanice od 500 evra za druge apoene evra - ističu u NBS. - Građani ne moraju da žure sa eventualnom zamenom ovog apoena u bankama i ovlašćenim menjačnicama, a imajući u vidu da ECB nije donela odluku o povlačenju ovog apoena, već samo o prestanku njegovog daljeg štampanja do kraja 2018.

TREĆINA KEŠA Skoro 30 odsto od više od 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB. Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Radi lakšeg razumevanja situacije nastale u vezi sa najavom prestanka štampanja novčanice od 500 evra, NBS navodi primer američkog dolara.

- Naime, trenutno su u opticaju razna izdanja američkih dolara i to počev od serije izdate 1928. godine, zaključno sa serijom iz 2009. godine - kažu u NBS. - Sve serije, nezavisno od godine izdanja su u opticaju i nijedna nije povlačena iz opticaja, pa vlasnik takve novčanice uvek može da je zameni za drugi apoen u Centralnoj banci SAD.

Ne postoje zvanični podaci o ukupnoj količini novčanica od 500 evra u opticaju u Srbiji. Važeći propisi dozvoljavaju unošenje i iznošenje efektivnog stranog novca u, ili iz Srbije, te stoga NBS ne raspolaže sa podacima o broju novčanica ovog apoena evra, ali ih banke poseduju u svojoj evidenciji.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Ko Prije Njemu Dvije

06.05.2016. 23:49

A taman se hteo da napišem nešto slično al' me o.O preduhitri... :-)

Dušan Veljković

06.05.2016. 23:56

Ovo je deo mnogo opasnije igre u kojoj se ljudima otezava koriscenje gotovine kako bi uskoro moglo da se pređe na njeno potpuno ukidanje. A od tada će banka i država da zna sve o vama, a banke će biti veoma sigurne jer ni iz jedne neće biti moguće povući novac jer će novac-račun-banka biti jedno. To će biti kraj sveta privatnosti kakvog poznajemo.

RRPANTELA

07.05.2016. 07:56

Tako je burazeru. Umesto da se banke zauzdaju daje im se moc da nas sve porobe. Nadam se da ce skorije doci do neke velike kataklizme. Na zalost to je jedini nacin da se spase ljudski rod na ovoj jadnoj planeti. To je scenario SAD da vlada svetom. Medjutim priroda je cudo.ONA se postara za ravnotezu.

Batica

06.01.2019. 21:31

@RRPANTELA - Ta "priroda" ima naziv koji se tebi sigurno ne sviđa, "slučajno" nastali čoveče.

menjam 5 od 100 € za jednu od 500€ bice skuplje

07.05.2016. 16:30

Kad vec govorimo o parama bolje je imati nego nemati. Cisto da nadje se u rezervi.

Novac je moc kada se trosi

07.05.2016. 17:03

Tipicno za SAD a Brisel prepisao. Sve sto ne doprinosi izbacuje se iz upotrebe. Novac nije da stedi se u slamarici.

Aleksandar

31.03.2018. 09:02

Koliko prosecnih gradjana Srbije zaista ima prilike da u ruci ili steku ima ove novcanice? Jako malo, mozda ste je videli ili drzali par puta u ruci do sada, tako da se ova vest ne odnosi na veliku vecinu ljudi u ovoj zemlji. A oni koji imaju vile, jahte, bazene, milione, avione, oni ionako ne drze gotovinu u kuci, nego su im pare negde u stranim bankama na nekom ostrvu, tipa Sejseli, tako da je ova vest za skoro sve nas neupotrebljiva i beskorisna, ali 'ajde tek da se nesto napise.

Brana

13.04.2018. 18:16

@Aleksandar - A zasto je to jako bitno koliko prosecnih gradjana ima ovo pa koliko njih im ono.Dosta vise sa tim. Svuda u svetu ima onih koji imaju nesto i onih koji nemaju to nesto.Tako i sa vlasnistvom stanova. Kao svi moraju kod nas da imaju stan u vlasnistvu.A u svim zemljama Evropske unije manje od 50% gradjana ima stan u vlasnistvu a vise od 50% gradjana iznajmljuju stan.Mnogi koji i mogu da kupe stan nece da ga kupuju jer im je lakse da iznajmljuju.A kod nas neka cudna mantra - svi moraju imati isto.

pero

19.12.2018. 22:18

@Aleksandar - U SAD preko 70% stanovništva ima manje od 400$ ušteđevine. O stanovima i kućama može da sanja, ili ih otplaćuje decenijama.

sale je

01.04.2018. 09:33

Societe Generale banka kada polazate recimo novac na deviznu stednju apoene od 200 i 500 evra skenira sa obe strane.... Na moje pitanje zasto to rade, salter radnik je rekao samo da imaju takvu direktivu... A u stvari tako prate tokove novce i ako to ne bi smeli da rade, bar ne na ovakav nacin