Паорима зајмови с каматом од свега три одсто

Кредите намењене пољопривредницима држава субвенционише и ове године. Захваљујући поменутој помоћи, камата је за динарска средства снижена

и за паоре који узму зајам она је свега три одсто на годишњем нивоу. Поменута камата је готово као поклон јер се на домаћем тржишту стопе за позајмице у домаћој валути а намењене аграру крећу и до 14 одсто.

Поменуте позајмице могу се узимати на кратак рок, али и дугорочно. Новац је намењен улагањима у сточарство, ратарство, воћарство, повртарство. Повољне кредите могу користити власници регистрованих пољопривредних газдинстава, земљорадничке задруге и правна лица која су регистрована као газдинства. Корисници кредита новац могу улагати у основна и обртна средства за рад. То подразумева куповину репроматеријала, сточног фонда, хране за животиње те пољопривредне механизације.

У време када је мало заинтересованих а добрих клијената, банке су једва дочекале да се укључе у тај програм у аранжману с државом. Уговор с Министарством пољопривреде потпислао је њих десет: Комерцијална, Интеза, АИК, Прокредит, НЛБ, Сбербанка, Уникредит банка, ОТП, Хипо Алпе–Адрија те Креди агрикол. Пољопривредници већ код њих могу аплицирати за те повољне позајмице.

Детаље програма банке су уредиле саме. Банка Интеза даје кредите у максималном износу од пет милиона динара газдинствима. Задруге могу рачунати на више – и до 15 милиона.

Члан Извршног одбора задужен за послове са становништвом и малим бизнисом у Интези Дарко Поповић каже да они већ традиционално учествују утвим програмима. Лане су доделили више од хиљаду кредита у вредности од 775 милиона динара.

У Новој љубљанској банци такође су се прикључили програму. Краткорочни кредити се отплаћују на 12 месеци, док је за дугорочне предвиђен рок отплате до 36 месеци. Клијенти могу добити и грејс-период до годину.

Члан Извршног одбора у -уНЛБ Властимир Вуковић објашњава да су, осим тог програма, обезбедили и значајан број саветника специјализованих за рад с пољопривредницима, који добро познају ту област. Осим помоћи код затварања финансијске конструкције, они су спремни да помогну и тамо где је помоћ најпотребнија – у пољу.

Д. Вујошевић

 

Грејс-период до годину

За многе паоре, које пословично мучи беспарица, осим камате, важан је и грејс-период, то јест питање када ће почети да враћају узето.

Зависно од суме која је задужена и намене кредита, банке су омогућиле грејс-период који може бити од три месеца до чак годину.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести