Srbija može da bude broj 1, ako se ne bude trudila da bude mini Nemačka 1

U trenutku kada se Srbija bori sa velikom nezaposlenošću svako ko želi da se upusti u biznis mora da ima ideju, da bude uporan i da prati trendove na tržištu, jer bez toga nema uspeha, poručuje jedan od najvećih mislilaca u svetu biznisa poslednjih 15 godina Šveđanin Junas Riderštrole.

                       

Jedan od pet najuticajnijih biznis mislilaca u Evropi postao je poznat zahvaljujući svojoj prvoj knjizi Funky biznis, u kojoj je on, kako je rekao, želeo da pokaže svetu kako biznis nije dosadan kako to mnogi smatraju, već da ume da bude zabavan i da treba da bude zabavan ukolio želite da preživite i uspete u njemu. Gostujući juče na konferenciji „Ideja za pametnije poslovanje“ Riderštrole je govorio o tome kako velike kompanije uspevaju da budu konkurentne, kako se bore za tržište, i kako prate trendove. Pitali smo ga da li je i u kolikoj meri koncept Fanky biznisa primenjiv u Srbiji koja ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi.

– Srbija je država na ovoj planeti i svakako je moguće primeniti iste generalne principe kao i za ostale. Nema čudotvornog leka, treba da radite prave stvari u pravom trenutku. Ono što je bitno jeste da postoji jedan dobar institucionalni okvir, politički uređen sistem, obrazovna infrastruktura. Srbija može biti broj jedan samo ukoliko bude nastojala da bude Srbija, ne mini Nemačka ili mini Švajcarska, treba da nastojite da konkurentnost bazirate na snazi koju imate, u isto vreme izbegavajući nedostatke – rekao je Riderštrole za Danas.

Direktorka Gi group HR Solutions Olga Svoboda rekla je da su u svetu dešavaju ogromne promene i da je važno da idemo u korak sa njima.

– Ideja nam je bila kada smo oragnizovali ovu konferenciju da pomognemo ljudima da vide šta se to dešava oko njih, šta su megatrendovi, kako bi se orijentisali i videli šta mogu da urade na sebi, na svojim kompanijma, u svom okruženju. Verujemo da mega pormene kreiraju poslovne mogućnosti i za velike i za male, ali samo pod uslovom da mogu sa njima da izađu na kraj – kaže za Danas Olga Svoboda.

Konferencija, koju je Gi group organizovala zajedno sa AmChamom i Srpskom asocijacijom menadžera, internacionalnog je karaktera i okupila je poslovne ljude iz 10 zemalja Evrope.

– Ideje o kojima ovde govorimo apsolutno mogu da se primene i na male sisteme, cilj je da se upute u nove trendove kako ne bi ulagali novac u nešto što je pase. Zamislite sada da investirate u nešto što će za godinu dana biti prošlost. Ako nepratite trendove, ako nemate svest o tome šta vas čeka, radićete pogrešno – rekla je Svoboda.

Gi group je jedna od vodećih kompanija u oblasti upravljanja ljudskim resursima, a cilj konferencije je afirmisanje kulture inovacija i novih pristupa u poslovanju, zasnovanih na vrednostima saradnje, zajedničkog učenja i deljenja znanja i resursa kompanija, industrija i tržišta.

Učesnici

Specijalni gost konferencije „Ideja za pametnije poslovanje“ u Kraun plazi bio je Junas Riderštrole, jedan je od najuticajnijih mislilaca i govornika iz sveta biznisa i autor svetskih bestselera Fanki biznis i Karaoke kapitalizam. Osim njega, na konferenciji su govorili Oktavijan Pantis, direktor TMI Rumunija i autor bestselera o upravljanju promenama i liderstvu, Viktor Haimov, stručnjak u oblasti ljudskih resursa, Marko Radenković, inovativni preduzetnik i osnivač Nove iskre, kao i Eldar Banjica, direktor kompanije NF Innova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari