Od izvoza zelene tehnologije 5,9 milijardi evra 1Proizvodnja 50 odsto električne energije bazirana na vetroparkovima jedan od ciljeva danske vlade

– Od izvoza know-how i zelene tehnologije Danska je u 2014. godini inkasirala 5,9 milijardi evra, dok je izvoz tehnologije obrade vode doneo dodatnu 2,1 milijardu. Cilj Danske je da na ovaj način privuče investicije – ističe za Danas Iver Hoj Nilsen, predstavnik Stejt of Grin, privatno-javnog partnerstva danske vlade, industrijskih udruženja i odbora za poljoprivredu i hranu.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naš sagovornik podseća da se ova država, posle velike naftne krize iz 1973/4. godine, gotovo stoprocentno oslonila na uvoz energije, a zbog prekomerne upotrebe fosilnih goriva, suočila se i sa opasnošću od zagađenja velikih razmera. To je izazvalo zabrinutost javnog mnjenja Danske za životnu okolinu i nametnulo potrebu da se hitno pronađu rešenja koja bi ovu skandinavsku zemlju učinila energetski nezavisnom. Danas su Danci nadomak uspeha, ali i pred novim izazovima: smanjenje emisije CO2, manje korišćenje neobnovljivih resursa, ali i proizvodnja čiste energije čiji bi se viškovi izvozili, što bi donelo dodatni profit. Prema podacima iz 2012. bruto domaći proizvod Danske iznosio je 46.313 američkih dolara po glavi stanovnika.

Prema planu iz 2012. godine, jedan od ciljeva Danske jeste da se do 2050. stvore uslovi za stopostotni prelazak na obnovljivu energiju u oblasti energetike i transporta. Ugalj, kao energent, trebalo bi da bude izbačen iz sistema za grejanje i proizvodnju struje, kao i da se za 35 odsto smanji upotreba energije u zgradama.

Uz konstataciju da je od 1980. godine danska ekonomija zabeležila rast od 70 odsto u Stejt of Grin ističu da je potrošnja energije ostala na istom nivou. Istovremeno, upotreba vode smanjena je za 40 procenata. Na listi ciljeva, koji bi trebalo da budu realizovani do 2020, jeste i učešće od 35 odsto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji, ali i proizvodnja 50 odsto električne energije bazirana na vetroparkovima. U planu je i smanjenje potrošnje energije u poređenju sa 2010. kao i smanjenje emisije štetnih gasova na 34 odsto u odnosu na 1990.

Srećni ljudi

Podatak da su Danci, nekoliko puta zaredom, proglašavani najsrećnijom nacijom na svetu, izaziva pozornost svetske javnosti koja se pita: šta je to što ih čini srećnim. Sudeći prema rezultatima brojnih istraživanja suština je u poverenju koje građani imaju prema političarima na svim nivoima, od lokalnog do državnog, ali i jedni u druge. Besplatno školovanje i lečenje, efikasan penzijski sistem, ali i minimalna razlika između najbogatijih i najsiromašnijih, još su neki od faktora koji Dancima obezbeđuju epitet – najsrećniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari