KAMERON: Bregzit vodi ka ratu 1Foto: FoNet/AP

Mir u Evropi bi mogao da bude ugrožen ako Britanija na referendumu odluči da napusti Evropsku uniju, upozorio je britanski premijer Dejvid Kameron i naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo zažalilo što je u prošlosti „okretalo leđa EU“. Evropska unija je „pomagala da se pomire“ zemlje i održi mir, ukazao je premijer i upitao da li je napuštanje Unije „vredno tog rizika“.

Zagovornici napuštanja evropske porodice su rekli da je Britanija bezbedna zbog NATO, a ne EU, te su optužili Dauning strit da „gubi rezone“. „Tokom ponovnih pregovora premijer je rekao da „ništa ne odbacuje“ (kao mogućnost). Sada smatra da bi napuštanje EU dovelo do rata. Šta se promenilo?“ zapitali su pobornici kampanje „Glasaj za izlazak“.


Kameron je, međutim, uprkos upozorenju na bezbednosnu situaciju u slučaju „Bregzita“ branio svoju odluku da raspiše referendum. „Ne treba da pokušavate da jednu nezavisnu suverenu naciju držite u organizaciji protiv njene volje“, objasnio je Kameron za Bi-Bi-Si.

Referendum na kojem će Britanci odlučivati da li će ostati u EU ili će napustiti njene okvire biće održan 23. juna. Boris Džonson, sada već bivši gradonačelnik Londona, održaće govor u kojem će izneti „kosmopolitske argumente za Bregzit“. On će ove nedelje krenuti na turneju po zemlji autobusom u okviru kampanje za izlazak iz EU.

Nakon prošlonedeljnih izbora, kampanja za referendum o članstvu u EU se zahuktava. Kameron, čiji je govor najavio bivši šef britanske diplomatije iz redova laburista Dejvid Miliband, izjavio je da je EU s Britanijom u svojim okvirima pomogla da se pomire zemlje koje su „decenijama jedna drugu držale za gušu“. On je upozorio da se ne može garantovati mir i stabilnost koje Evropa uživa poslednjih nekoliko godina, te je naglasio da se izlaskom iz EU „rizikuje da se sat vrati unazad do vremena suprotstavljenih nacionalizama u Evropi“.

Iako je Evropa uglavnom bila u miru od 1945, Kameron je podsetio da je jedva dvadeset godina prošlo od rata u Bosni, dok je u skorije vreme Rusija bila u ratu s Gruzijom i Ukrajinom. „Možemo li biti toliko sigurni da su bez trunke sumnje na našem kontinentu zagarantovani mir i stabilnost? Da li je vredno radi toga rizikovati? Ne bih žurio s tom pretpostavkom“, rekao je Kameron. Prema njegovim rečima, „izolacionizam nikada nije bio koristan ovoj zemlji“.

Godinu 2016. je rangirao sa ostalim velikim događajima u evropskoj istoriji, uključujući Špansku armadu 1588, bitku kod Blindhajma i Vaterloa 1704, odnosno 1815, dva svetska rata, kao i pad Berlinskog zida. „Ovo je činjenica – ono što se dešava u našem susedstvu tiče se Britanije. To je važilo i 1914, 1940. i 1989. Ili biste mogli dodati i 1588, 1704. i 1815… A ako stvari krenu naopako u Evropi, nemojte da se pretvaramo da smo imuni na posledice“, ukazao je britanski premijer.

Zagovornici napuštanja EU ukazali su na analize istoričara iz Britanske grupe, koji su komentar da je EU sprečavala ratove ocenili kao „neosnovan“ i „istorijski nepismen“. Prethodno je bivši šef britanske obaveštajne službe ser Džon Sojers upozorio da će napuštanjem EU Ujedinjeno Kraljevstvo postati „manje bezbedno“. On je rekao da će Britanija biti isključena iz donošenja odluka o „izuzetno važnom“ pitanju deljenja informacija. Međutim, ministar pravde Majkl Gov, koji podržava kampanju za napuštanje EU, je rekao da ser Džon „uopšte nije u pravu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari