MAJKA NOVAKA ĐOKOVIĆA KAO BOGORODICA: Ona je heroj, jer je rodila i odgajila NAJBOLJEG TENISERA SVETA (FOTO)

Crnogorski umetnik Jovan Kentera (56) sa Svetog Stefana, bavi se izradom mozaika poslednjih deset godina, a uskoro će početi sa pripremom projekta u čast žene, koja je, prema njegovim rečima, najzaslužnija za Noletov uspeh

  • 71

Posle Svetog Nikole, Svetog Vasilija Ostroškog, Marije Magdalene, Bogorodice i Svete Petke, priliku da bude prikazana kao svetica na mozaiku dobiće i Dijana, majka najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića

EKSKLUZIVNO! VELIKA ČAST: Novakova porodica iz kraljevske lože gleda Đokovića na Vimbldonu! (FOTO)

Crnogorski umetnik, bivši teniser i ugostitelj, Jovan Kentera (56) sa Svetog Stefana, bavi se izradom mozaika poslednjih deset godina, a uskoro će početi sa pripremom projekta u čast žene, koja je prema njegovim rečima najzaslužnija za Noletov uspeh.

Foto: Guliver/Getty Images Foto: Guliver/Getty Images

- Meni je majka važna. Dijana je majka novog vremena, jedna od najznačajnijih Srpkinja. Izrodila je i podigla takvog čoveka, koji je ponos svih nas, ali i ljudi u svetu. Ona je zaslužna za njegovo postojanje i za mene je Dijana svetica - rekao je Kentera i dodao da će mozaik po završetku biti prikazan i na beogradskoj izložbi.

Inače, njegova trenutna dela "U susret Đurđevdanu" mogu se pogledati u manastiru Praskvica, koji datira iz perioda XI-XV veka, smeštenom u neposrednoj blizini Budve.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli, koji se u ovim krajevima smatra zaštitnikom plemena Paštrovića, a što se Kentere tiče, nije bilo adekvatnijeg mesta na kome bi izlagao svoje radove sa religijskom tematikom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovde sam kršten u prvoj godini života, ovde sam prohodao i išao u školu. Mozaikom se bavim od 2006. godine, a na izradi ovih svetaca koji iskaču iz striktnog kanonskog oblika, radim od 2015. godine.  Svetu Petku sam radio mesec i po dana, a za Ostrog, koji je većeg formata, mi je trebalo  čak četiri meseca rada. Ali to volim, to je za mene izazov i nadahnuće, ali i sredstvo koje me održava u životu - izričit je on.

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    9. maj 2016 | 18:56

    Postujem Novaka Djokovica, njegovu porodicu i dostignuca, ali ovo prelazi granicu dobrog ukusa, pogotovo sto se radi o hriscanskom simbolu. Jedna od 10 Bozijih zapovesti govori o tome da covek ne treba da gradi sebi idole, niti da im se klanja.

  • Jelena

    9. maj 2016 | 21:44

    Obozavam noleta,ponosna na njega ali necemo pretjerivat!

  • Zemunka

    9. maj 2016 | 21:43

    Svaka cast Noletu, ali ovo je takav neukus praviti takva poređenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA