U skladu sa azerbejdžanskim zakonodavstvom, Deveti maj spada u praznike Republike Azerbejdžan i slavi se kao Dan pobede nad fašizmom.

Azerbejdžan je dao značajan doprinos istorijskoj pobedi nad fašizmom.


Za vreme Drugog svetskog rata, azerbejdžanski narod poslao je na front više od 700 hiljada svojih sinova i kćeri. Skoro polovina je poginula u bitkama. Za ispoljeno herojstvo u ovom ratu više od 130 Azerbejdžanaca dobilo je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza, više od 170 hiljada vojnika i oficira nagrađeno je različitim ordenima i medaljama. Nacionalne streljačke divizije 77, 223, 336, 402. i 416, koje su bile formirane od azerbejdžanskih regruta i dobrovoljaca, prošle su slavni borbeni put od Kavkaza do Berlina. Herojski sinovi i kćeri azerbejdžanskog naroda neustrašivo su se borili za Moskvu, Lenjingrad, Staljingrad, Simferopolj, Odesu i stotine drugih malih i velikih naselja. Azerbejdžanci su takođe aktivno učestvovali u oslobođenju Poljske, Čehoslovačke, Jugoslavije i drugih država.

Dvesta dvadeset treća divizija je, za posebne zasluge u oslobođenju bivše Jugoslavije i neposredno grada Beograda, dobila zvanje Crvenoarmejska 223. Beogradska divizija. O ratnom putu ove divizije snimljen je dokumentarni film „Od Kaspijskog mora do Dunava“, a knjiga Bahiša Mehtijeva, borca i komandanta ove divizije prevedena je na srpski jezik. Tim povodom, hteli bismo posebno da istaknemo da se više od 1000 azerbejdžanskih vojnika borilo i poginulo za oslobođenje Beograda i cele Jugoslavije.

Azerbajdžanci, koji su učestvovali u partizanskim pokretima, takođe su pokazali bezbroj primera herojstva. Jedan od njih bio je Mehti Husejn-zade, takođe poznat pod imenom Mihajlo, partizan i obaveštajac, koji se proslavio operacijama protiv nacističkih okupatora za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije i Italije.

U borbi protiv fašizma, azerbejdžanski narod je pokazao junaštvo i posvećenost, ne samo na bojnim poljima, već i izvan njih. Neprocenjivu ulogu u pobedi u Drugom svetskom ratu odigrala je nafta iz Bakua. Više od 70 procenata nafte, dobijene u Sovjetskom Savezu tokom rata 1941-1945 godina, 80 procenata benzina i 90 procenata motornih ulja dolazilo je iz Azerbejdžana. Azerbejdžan je, takođe, odigrao važnu ulogu u snabdevanju gorivom 7 hiljada vojnih aviona, koji su preletali nebom nad Nemačkom tokom zauzimanja Berlina.

Narod Azerbejdžana je poslao na front više od 7 tona krvi za doniranje, odigrao je aktivnu ulogu u snabdevanju vojske hranom i toplom odećom. Azerbejdžan je maksimalno mobilisao sve svoje mogućnosti radi pobede nad fašizmom.

U Azerbejdžanu briga o veteranima i jačanje njihove socijalne zaštite predstavlja jedan od glavnih pravaca državne politike.

Predsednik Ilham Alijev, koji uspešno nastavlja politiku nacionalnog lidera azerbejdžanskog naroda Hejdara Alijeva u toj oblasti, sa posebnom pažnjom odnosi se prema problemima veterana, koji su prošli iskušenja u Drugom svetskom ratu (1941-1945). Učesnicima rata, udovicama poginulih ili kasnije preminulih boraca, kao i osobama koje su nagrađene ordenima i medaljama za nesebičan doprinos van bojnih polja, pruža se materijalna pomoć, povećavaju se penzije, vojnicima invalidima se obezbeđuje poseban prevoz. Briga o veteranima Drugog svetskog rata pokazuje da se državna politika Azerbejdžana oslanja na ljudski faktor i da ima humanitarnu suštinu.

Ambasada Azerbejdžana u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari