Želimo da radimo bez političkih pritisaka 1Foto: FI cierpki

Novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine zabrinuti su da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.

Posvećenim i predanim timskim radom, a vođeni upravo principima profesionalnog i objektivnog informisanja, uspeli smo da tokom proteklih godina podignemo kvalitet programa pokrajinskog javnog servisa. Tome u prilog ističemo kvalitet naših sadržaja kao što su emisije: „Pravi ugao“, „Radar“, „Dokument“, „Pres i ja“, „U nedostatku dokaza“, „Prostor i ja“, „Dnevnik u pet“, „Razglednice“, Jutarnji program „Dobro jutro, Vojvodino“ i „Alarm“ radijskog dvojca Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, ali i humoristične emisije „Državni posao“ i „Dnevnjak“, koje beleže veliku gledanost i u regionu. Osim toga, ne smemo izostaviti brojne prenose sportskih događaja u produkciji RTV-a, bogat obrazovni i dečiji program, kao ni činjenicu da je prvi put nakon više od 15 godina u produkciji RTV-a snimljena visokobudžetna serija „Vere i zavere“ prema romanu Aleksandra Tišme.

Shodno tim rezultatima, smatramo da RTV prema kvalitetu programa, poslednjih nekoliko godina ostvaruje funkciju javnog servisa, što potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja za profesionalno i objektivno izveštavanje, kao i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje u predizbornom periodu.

Stoga, smatramo neobičnim to da Upravni odbor odluku o smeni direktora programa donosi neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon sprovođenja javnog konkursa na kojem je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat. U takvim okolnostima, iznenadne kadrovske promene mogu da naruše poverenje građana u javni servis koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja.

Građanima koji finansiraju javni servis i uopšte javnosti skrećemo pažnju na to da gledanost ne bi trebalo da bude kriterijum za javni servis, jer mu konkurencija nisu komercijalne televizijske kuće. Uloga javnog servisa je da obrazuje, zabavlja i informiše, u skladu sa najvišim estetskim i profesionalnim standardima, a ne da podilazi ukusu.

Ne baveći se kadrovskim rešenjima, već odbranom principa i rezultata našeg rada, želimo da sačuvamo atmosferu u kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo oslobođeni političkih pritisaka.

Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu prokrajinskog javnog servisa.

U Novom Sadu,

9. maja 2015. godine

Potpisnici:

Aleksandar Reljić

Marina Fratucan

Klara Kranjc

Tanja Jordović

Vanja Đurić

Sanja Kljajić

Milica Kravić

Tamara Srijemac

Svetlana Božić Krainčanić

Kristina Šarić

Marija Stokuća

Miroslav Zadrepko

Branka Dragović Savić

Darko Šper

Radoslavka Žigić

Marija Marić

Vesna Spasojević

Jelena Vukmanović

Nevena Bogdanović

Milena Madžgalj

Milena Dragović

Dragan Gmizić

Ivan Ilić

Igor Damjanić

Aristea Stakić

Duško Vujović

Marko Jakovljev

Nebojša Parkić

Nina Banjac

Nina Martinović

Armbruster

Sanja Homa

Stojče Stoleski

Nikola Škorić

Dimitrije Banjac

Dejan Ćirjaković

Ljubica Gojgić

Mladen Urdarević

Daško Milinović

Nenad Jovićević

Predrag Novković

Alma Kovčić

Dušan Majkić

Boris Šuman

Maja Živanović

Vladimir Čvorkov

Predrag Ćurčija



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari