Komarica: Upozorenje političarima, a ne vrijeđanje

Milorad Dodik zatražio da se Komarica javno izvini zbog date izjave (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da bi bilo primjereno da se banjalučki biskup Franjo Komarica do kraja ogradi od svoje izjave u kojoj je Banju Luku uporedio sa Bleiburgom i da je povuče kao neosnovanu i nedoličnu.

Dodik kaže da bi tada moglo da se počne vraćati povjerenje.

“Nama treba povlačenje njegove izjave, da se kaže da je to greška. Ja saosjećam sa njim za stradalim Hrvatima, kao i za svima koji su ovdje stradali, ali ovakve spekulacije koje je biskup iznio su nedolične”, naglasio je Dodik, a prenosi agencija Srna.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da nije vidio saopćenje banjalučkog biskupa u kojem tvrdi da svojim ranijim izjavama nije namjeravao da uvrijedi Srbe, ali da je u svakom slučaju dobrodošlo ako je izrazio žaljenje, iako nije povukao svoju izjavu.

“I Srbi su prognani sa drugih prostora, na šta stalno podsjećamo, ali postoji način na koji se može reći da je bilo Hrvata koji su ovdje stradali. I ja žalim zbog toga. Te priče se ne mogu porediti ni u kom pogledu i izjednačavati. Žao mi je zbog svih stradanja na ovim prostorima, a možda bi biskup mogao konačno da izrazi žaljenje zbog stradanja Srba u Drakuliću i drugim mjestima. Ako nije, evo mu prilike da to uradi”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da ostaje izjava koja odzvanja u svijesti građana kao nedolično ponašanje jednog biskupa i naglasio da se mora učiniti sve da bi se dodatno razumjeli. 

Upozorenje političarima

Komarica je ranije rekao kako je uporedba Banje Luke s Bleiburgom isključivo trebala služiti kao upozorenje političarima.

Saopćio je danas da mu nije bila namjera povrijediti niti “svoje živuće cijenjene sugrađane Srbe, niti žrtve srpskog naroda, iz vremena Drugog svjetskog rata, niti iz ovoga zadnjeg rata, kao ni ikoga od svih živućih, koji su pogođeni ratnim stradanjem najrođenijih i bližnjih“.

“Moja metaforička usporedba moga rodnoga grada Banja Luke s Bleiburgom isključivo je trebala služiti sadašnjim aktualnim političarima, i u Republici Hrvatskoj i u entitetu Republika Srpska i u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i u Banjoj Luci, da konačno odlučnije zajednički započnu ispravljati tešku i dalekosežnu nepravdu mnogim mojim sugrađanima, sunarodnjacima i suvremenicima, koja se njima čini već dva i pol desetljeća, a za što veliku odgovornost nose brojni, još  živući političari iz ratnih i poratnih godina“, naveo je Komarica.

Dodik tražio izvinjenje

Komarica je prethodno uporedio stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata.

Dodik je nakon toga ocijenio da je biskup Komarica uvrijedio ne samo žive stanovnike Banje Luke, Potkozarja i cijelog entiteta, već i mučenike koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

On je zatražio da se Komarica javno izvini zbog date izjave.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.

Tačan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još nije utvrđen, a po do sada poznatim podacima radi se o desecima hiljada.

Izvor: Al Jazeera i agencije