Samit Brdo-Brioni u Sarajevu

Sastanak lidera regiona Brdo-Brioni proces završen je u Sarajevu zajedničkom porukom da je neophodna izgradnja međusobnog poverenja u regionu. Takođe je istaknuta važnost podrške regiona na putu evrointegracija, ali i uzdržavanju od retorike i delovanja koji podstiču podizanje napetosti u regionu.

Iznoseći zaključke samita, predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je postignut dogovor da se konkretnim akcijama pokuša rešavanje otvorenih pitanja kroz intezivni dijalog i bilateralne i multilateralne sporazume, da se napravi zajednički plan za koordinisanu borbu protiv globalnih bezbednosnih pretnji.

Kako je istakao, dogovoreno je da se naprave napori na izgradnji boljeg obrazovnog sistema kako bi se sprečio odliv mozgova, na povećanju ekonomske konkurentnosti i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala, na unapređenju povezanosti kroz zajedničke energetske i infrastrukturne projekte.

Učesnici samita Brdo-Brioni procesa saglasili su se i da je potrebno nastaviti primenu evropskih standarda i promociju evropskih vrednosti kroz političke, pravne, socijalne, ekonomske i ostale reforme.

"Verujemo da će konsolidacije Jugoistočne Evrope unutar Evropske unije ispuniti i potpomoći osnivačku viziju EU kao o Evropi ujedinjenoj u miru i prosperitetu", rekao je Izetbegović.

Predsednik Tomislav Nikolić je juče doputovao u Sarajevo, gde je učestvovao na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Današnje susrete započeo je razgovorom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Zajednička ocena je da između dva naroda postoji velika bliskost i da u budućnosti dve zemlje treba da rade na unapređenju ekonomske saradnje, kroz zajedničke projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar.

Ovo je Nikolićeva prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran za predsednika Srbije.

Sarajevo je trebalo da poseti u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Nikolić će se, tokom drugog dana boravka u Sarajevu, na marginama procesa Brdo Brioni, sastati i sa predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i sa članovima Predsedništva BiH.

Predsednik Slovenije Borut Pahor, na konferenciji za novinare, upozorio je svoje kolege da će se sledećih meseci EU baviti više sama sobom nego procesom širenja.

To, naglasio je, ne sme ugrozititi reformske procese u državama regiona, koje teže da uđu u EU i NATO.

Prema njegovim rečima, ti procesi moraju napredovati i zemlje regiona moraju međusobno da se stimulišu bez obzira što su države sa različitim statusima na putu u EU.

To će, kako je naglasio, omogućiti da, kada se EU bude iznutra konsolidovala, ovaj prostor bude pripremljen za širenje i punopravno članstvo.

"Moramo naći snage za saradnju i rešavanje bilateralnih pitanja, kako bi se zemlje kvaifikovale za pristupanje. Ne vidim EU kompletnu bez država u regionu kao punopravnih članica", rekao je Pahor.

Ukazao je da, pošto se EU bavi sobom, sada briga o napretku pada na inicijativu Brdo-Brioni i zbog povećane nervoze neophodno je da se vodi briga o budućnosti.

Pahor je izrazio zadovoljstvo što su sastanci predsednika regiona izrodili Berlinski proces, podsećajući da će za mesec danas Samit biti održan u Parizu, a iduće godine će biti domaćin skupa na kojem zemlje regiona i EU razgovaraju o konmretnim projektima za podizanje kvaliteta života građana, Rim.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da je malo zabrinuta razvojem događaja i stanja u Evropskoj uniji, koja se sada nalazi, kako je rekla, između zamora u proširenju i nedostatka optimizma u Jugoistočnoj Evropi.

"U duhu zajedničke saradnje i dobrosusedskih odnosa želimo u okviru ovog procesa da nastavimo da radimo na podršci procesu proširenja", rekla je Grabar Kitarović.

Poručila je da će Hrvatska sledeće nedelje preuzeti predsedavanje procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a zatim da će to učiniti Slovenija.

"Verujem da ćemo i jedni i drugi nastaviti da podvlačimo važnost procesa Brdo-Brioni za evropsko integrisanje Jugoistočne Evrope”, rekla je Grabar Kitarović.

Na plenarnoj sednici samita Procesa "Brdo-Brioni" kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da se samit održava u jednom bitnom trenutku za region, pošto je komunikacija među narodima realnost i sada treba da se naprave i ostali neophodni koraci.

„Vreme je za novi korak, korak izgradnje poverenja među narodima našeg regiona“, rekao je Tači, objavljeno je na sajtu kosovskog predsednika. „Pomirenje, poverenje, prijateljstvo, saradnja, integracija", ovo je budućnost regiona, rekao je Tači.

Predsednik Italije Serđo Matarelo naglasio je da je Italija uverena u činjenicu da EU neće biti potpuna sve dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne budu članice Unije.

Italija, stoga želi, kako je dodao, preneti svoju potpunu podršku da se to postigne na najbrži mogući način.

Matarelo je kazao da je Italija uverena da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni ne mogu biti rešavani od strane samo jedne zemlje.

S tim u vezi je naveo migratsku i ekonomsku krizu, ali i terorizam, izazove koje je moguće rešiti samo kroz saradnju i veću efikasnost i integraciju.

Italija je ubeđena u značaj završetka širenja EU na Balkan, ponovio je on, dodajući da zvaničan Rim želi da doprinese razvoju regiona.

Zakljcuči sa Samita u Sarajevu su, prema njegovim rečima, od velikog značaja, kao i sam sastanak, zbog otvorenosti i iskrenosti, koje su zasnovane na prijateljstvu i želji za saradnjom.

Domaćin samita Brdo-Brioni proces 2017. biće Makedonija.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Na prethodnim sastancima počasni gosti bili su predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Austrije Hajnc Fišer i američki potpredsednik Džo Bajden.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво