Hapšenje
Profimedia
Hapšenje

Profimedia

Hapšenje, Foto: Profimedia

Pozivajući se na neimenovane izvore, objavljeno je da je Macana po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila državna Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), a u toku je pretres njegovog stana.

Macan se dovodio u vezu sa zaključivanjem spornih ugovora u aferi "Milbauer".

U revizorskom izveštaju o poslovanju IDDEEA navedeno je da je ova Agencija favorizovala odredjenog ponudjača, zbog čega su lična dokumenta u BiH izdavana po daleko većoj ceni od stvarne vrednosti.

Prema revizorskom izveštaju, sprovodjenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponudjačem, u ovom slučaju banjalučkim "Milbauerom", dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka.

Ocenjeno je da nabavka elektronskog čipa za lične karte od osam konvertibilnih maraka (skoro četiri evra) nije realna, s obzirom na to da oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 evro.

Savet ministara BiH, koji je razmatrao revizorski izveštaj, ocenio je da je aranžman IDDEEA sa "Milbauerom" šetan za BiH.

Istraga u vezi sa nabavkom ličnih dokumenata počela je 2014. godine, a trebalo bi da se utvrdi kako je taj posao dobio banjalučki "Milbauer", u to vreme bez ijedne reference, iako se pregovaralo sa nemačkim konzorcijumom "Milbauer".

Posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola vredan skoro 104 miliona maraka (oko 53 miliona evra) dobila je firma "Milbauer Roding" iz Nemačke i to putem pregovaračkog postupka, bez objave obaveštenja i obaveze formiranja kompanije u BiH.

U banjalučkoj firmi "Milbauer", kako navode mediji, 40 odsto vlasništva ima firma "Nites", čiji je vlasnik Miodrag Škrbić i još nekoliko osoba koje su mediji dovodili u vezu sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom.

U vreme potpisivanja prvog ugovora na čelu banjalučkog "Milbauera" bio je Danilo Petković, zet bivšeg člana Predsedništva BiH i visokog funkcionera SNSD-a Nebojše Radmanovića.

Poslednji veliki posao ova banjalučka firma dobila je na izradi pasoša treće generacije na medjunarodnom tenderu, posle čega je BiH dobila najzaštićenije, ali i najskuplje pasoše u Evropi.