Vesti

0

Transparentnost traži istragu slučaja donacije automobila ministarstvu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Transparentnost traži istragu slučaja donacije automobila ministarstvu

U saopštenju TS podseća da su potvrđeni navodi Insajdera da je firma "Jura", na zahtev Ministarstva rada donirala dva automobila u 2013. godini, a da su mediji tu temu otvorili nakon objavljivanja tvrdnji da se u toj firmi, koja je od države dobila 25 miliona evra subvencija, krše prava radnika a da Inspekcija rada ne reaguje adekvatno.

"Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći zabranjuje da se kao donacija dodelju, odnosno primaju putnički automobili, kao i usluge, novac, hartije od vrednosti, imovinska i druga prava", navodi se u saopštenju TS i dodaje da je u tom konkretnom slučaju problem mnogo veći.

TS naglašava da sama situacija u kojoj jedan državni organ traži "donaciju" od privatne firme, koja može biti predmet inspekcijske kontrole, može predstavljati po svojoj suštini iznudu mita, koja se razlikuje od krivičnog dela samo po tome što korist ne stiče pojedinac nego organ.

"Dodatni element paradoksa unosi činjenica da država na jednoj strani novcem od poreza podstiče investitora, a da, s druge strane, od tog istog investitora traži vozila koja je trebalo nabaviti iz budžeta", piše u saopštenju.

Organizacija TS ocenila je da bi, i u slučaju da donacija nije bila iznudena, očigledno bilo neprimereno da državni organ prima poklone od firme koju treba da podvrgne inspekcijskom nadzoru, imajući u vidu da je inspekcija rada u resoru Ministarstva rada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR