• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi moji TV muškarci: Džek Bauer

Izvor mondo.rs

Počela je da gleda televizijske serije kad je imala samo pet godina… I zaljubljivala se u likove iz serija. Pročitajte tekst Jelene Đurović o seriji "24" i Džeku Baueru (Kifer Saterlend). Uzgred, znate li šta je "bindžovanje"?

Kifer Saterlend bi bio jedan od glavnih glumaca u filmu o mojim tinejdž godinama. Iako nikada baš "pravilno" lep, nikada crn i visok, bilo je nešto u njegovom glasu, stavu i stilu glume što je privlačilo nas, šiparice.

Ne zaboravimo pedigre: otac mu je Donald, fenomenalni umetnik koji nam se svima uvukao u noćne more filmovima kao što su "Dvadeseti vek" "Invazija telokradica" ili "Sjaj i beda Holivuda"... Od oca na sina je prešla sklonost ka odabiru neobičnih uloga, mada Kifer nikada nije dosegao zvezdane domete koje je tata Donald dotakao kroz saradnju sa Bertolučijem, Felinijem, Šlezingerom ili Regom.



Mladunac se nije dao zastrašiti ćaćinim autoritetom pa je na početku karijere briljirao u "Stand by me", "The Lost Boys", "Young Guns", "Flatliners", "A Few Good Men”… Najčešće je tumačio likove džambasa i nasilnika, ili čak nedotupavnih seljačina. Ipak, čekalo se nešto krupno i veliko, nešto po čemu će Kiferovo ime za vijeki vjekova biti ucrtano na mapi opšte kulture. To nešto dogodilo se tokom jednog dana, jedne sezone, jedne serije koja je zauvek promenila pristup TV formatu.

Svet je te jeseni ušao u globalni rat protiv terorizma, novi vek se uveliko živeo a ovdašnji TV fanovi su konačno u praksi isprobali gledanje u cugu tzv. "bindžovanje".

Serija je "24". Godina 2001. A dan? Pa onaj najduži dan u životu federalnog agenta Džeka Bauera.

Avantura je počela na kanalu FOX 6. novembra, nepuna dva meseca posle terorističkog napada na SAD i rušenja Svetskog trgovinskog centra. Amerika je u šoku, u neobjavljenom ratu i potreban joj je superheroj. Na ekranu vidimo sat koji ispisuje brojeve 24 i čujemo taj dubok, muževan, seksi glas: "Right now, terrorists are planning to assassinate a presidential candidate. My wife and daughter have been kidnapped... and people that I work with may be involved in both. I am Federal Agent Jack Bauer, and this is the longest day of my life".

Trejler za prvu sezonu

24 trejler
Izvor: YouTube



Tokom prve sezone (a to su dvadeset i četiri epizode koje prestavljaju po sat vremena života naših junaka) antiteroristička organizacija CTU kojoj pripada Džek Bauer (Kifer Saterlend) pokušava da spreči atentat na predsedničkog kandidata. Zanimljivo je sve: od toga što je kandidat koga štite crnac (kasnije u seriji postaje i predsednik, a igra ga Denis Hejsbert), preko činjenice da je scenario napisan tako da premisa o "24 sata u životu" zaista pasuje vremenskom okviru svake epizode, a naravno, tu su i odlični negativci - ni manje ni više nego bivši saradnici ovde tek svrgnutog Slobodana Miloševića.


Željno iščekujem sezonu, a kada konačno stigne do mene ona je (ilegalno, znam) narezana na diskove. Prvi put imam sve epizode odjednom i ne moram ništa da čekam. Ovo zvuči super u teoriji, ali je mnogo manje super u praksi - jer KAKO pogledati toliko epizoda a napraviti pauzu, uraditi nešto, ne osećati se kao veliko prase pred malim ekranom…? Pojam "bindžovanja" (prevod: gledanje filmskih ili TV sadržaja "u cugu") dotad mi nije bio poznat, i uvidela sam "sjaj i bedu" ove situacije.

Kako "bindžovati"? Kratak priručnik za početnike…

Posle iskustva koje sam stekla sa "24" mogu da preporučim sledeće:

- Gledajte serije vikendom, kad nemate ništa zakazano.

- Ne pravite sebi izmišljene (a nedostižne) ciljeve tipa: "Odgledaću pet epizoda a onda idem na kafu sa drugaricama ili kod mame na ručak".

Nećete ići nigde, familija će biti ljuta jer ste otkazali… Jer, upravo treba da se sazna gde je Kim Bauer (razuzdana kći Džeka Bauera, vazda izvor raznih problema) a tu je i problem dekripcije nekakvog koda od koga zavisi budućnost Amerike i sveta. Toni Almeida je na tragu, Šeri Palmer urokljiva dok je Nina Mejers zavodljivo sumnjiva. Nema kafe, nema ručka.

- Kupite dovoljno hrane koja se brzo sprema ili naručite picu. Ili dve pice.

Nećete imati vremena za kordon blu na provansalski način ili dugo kuvane nogice od prepelice u đumbir redukciji.

- Ako ne možete da spavate (a ko da spava kad senator Dejvid Palmer konačno treba da se ispovedi Baueru), uzmite neki prirodni trankvilizator ili malo čaja od nane. Spavanje je neophodno, barem šest sati tokom "bindža" - u suprotnom će vam se pomešati san i java, negativci i pozitivci.

- Hidrirajte se.

Ups, kao da sam skrenula sa teme i uplivala u meandre kojima najbolje pliva Nada Macura?



Vraćam se na top-tipove, u ovom slučaju Džeka Bauera. Dakle, šta Kifer uradi posle prvog dana, tj. posle prve sezone? Pa pretežno nastavlja da bude zgodan, ubitačan, brz i to traje narednih trinaest godina, tokom osam sezona i dva vrlo uspešna TV filma. Njegova najbliža i najvernija saradnica postaje programerka Kloi, koja u daljem razvoju postaje nezamenjivi kompjuterski mag, a njeno petominutno hakovanje CIA, Pentagona i sličnih institucija predmet su divljenja amatera i zgražavanja svakoga ko je ikada napisao ijednu liniju koda. U ovakvim serijama, kao uostalom i u "Homeland" (a dele istog autora, Howarda Gordona) zdrav razum neka ostane na stolu pored televizora i to pre nego što pritisnete "play". Naravno da Bauer nije mogao da ubije toliko ljudi, Kloi da tako brzo ulazi u tajne arhive najtajnijih službi a Kim nije mogla da bude baš TOLIKO trapava…

Jedan od najupečatljivih momenata svakako je onaj kad Džek, po ko zna koji put, spasava svet od nuklearne katastrofe dok mu kćerku Kim napadaju oponenti koji, kao i svi dušmani, "udaraju na porodicu". Kao i većina najvažnijih scena u seriji i ova se odvija preko telefona (što je vešto iskorišćeno u kultnom "Taken" sa Lijamom Nisonom).

Kim (zavodljiva starleta Elisha Cuthbert) objasni tati šta se događa i da je uspela da onesvesti nevaljca.

- "Kim, je l' on ima pištolj?", pita je Džek.

- "Da, ima", odgovara uspaničena Kim.

- "Okej, uzmi pištolj i pucaj u njega".

Posle par momenata nervoze vidimo kako "krv nije voda", omladinka Kim završava stvar upravo onako kako bi to uradio i njen otac - po kratkom postupku.

Kifer je dobro ostario, a sa godinama je stigao i poziv koji ga je stavio (skoro) rame uz rame sa ocem - tumačio je jednu od glavnih uloga u odličnom ostvarenju "Melanholija" najžešćeg evropskog autora Larsa fon Trira.


- ZANIMLJIVOSTI O SERIJI -

- "24" je najduže emitovana serija na temu špijunaže. Ukupan broj epizoda je 204 a s obzirom da je FOX profitirao i sa dva "24" filma ("Redemption" i "Live Another Day") nije nemoguće da vidimo još koju sezonu u budućnosti.

- Skor Emija i Zlatnih globusa je takođe impresivan: 68 nominacija za nagradu Emmy (20 osvojenih) i dvanaest nominacija za Globusa (dva osvojena).

- Indijski glumac Anil Kapoor otkupio je prava i snimio indijsku verziju "Dvadeset-četvorke" koja je bila blokbaster.

Indijska verzija 24
Izvor: YouTube



- Serija je sve vreme bila u žiži američke političke javnosti. Džek Bauer je bio paradigma čoveka koji muči teroriste dok ne dobije odgovore, na šta su reagovali kako bivši predsednik Klinton tako i sudija Vrhovnog suda Antonin Skalia. Oni su u nekim od svojih govora spominjali Bauerove okrutne metode.

- Uloga koju tumači Denis Hejsbert (u “24” postaje prvi crni američki predsednik) je navodno pomogla Baraku Obami da život uspešno imitira umetnost i da se ideja iz scenarija ostvari sedam godina kasnije. Kritičari su spomenuli da je ovo senzibilizovalo javnost jer je "Predsednik Palmer" (Hejsbert) postao omiljena figura.

- Kad se "24" konačno završila kolumnista Los Anđeles Tajmsa je uporedio lik Bauera sa Odisejem i Beovulfom, on je "junak epske poeme koji grubo mora da se suoči sa ljudima koji su zapravo monstrumi".

- Popularni filozof Slavoj Žižek je agente CTU uporedio sa Himlerom i napisao oštru kritiku serije za britanski "Gardijan" (The Guardian).

- Džekove najčešće izgovorene rečenice su fraze koje su ušle u svakodnevni rečnih svih poštovalaca “24”: Secure the perimeter, Send that to my screen ili Show me your hands! I said show me your hands!!

Ovde je spisak najpoznatijih "bauerizama".

Parodija na seriju

24 parodija
Izvor: YouTube



A evo kako bi sve to izgledalo u vreme telefaksa, pejdžera i sporog interneta

parodija 24
Izvor: YouTube

Autor teksta: Jelena Đurović

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bill Buchanan

Sjajan tekst! :) Mogao bih satima da pričam i pišem o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj literaturi ove serije, i konačno da se negdje na široj medijskoj sceni ovdje piše o njoj. Potpuno je razumljivo zašto ljudi obožavaju ovu seriju, ali isto tako, razumljivo je zašto je i ne vole. Ali mogu da je ne vole samo ako ne razumiju umjetnički izraz i takvu vrstu slobode. Serija je apsolutna paradigma američke inostrane politike, koja je, kao što svi znamo, duboko imperijalistička - svi su teroristi i atakuju na integritet amerike dok se ne dokaže suprotno, odnosno, dok se ne ubiju :). I još hiljadu sličnih opštih mjesta kojih smo svjedoci svakog dana u stvarnom životu, neki su i pomenuti u tekstu (crni predsjednik, kinezi, arapi, muslimani u globalu, srbi, američke patriote, token black-ovi (crnci koji ginu u prvoj trećini emitovanja) itd...). I naravno, jedan jedini kauboj, koji se bori protiv svih njih, preživljava metke, otrovne gasove, nuklearne katastrofe, izgladnjivanje, ekspetimente na tijelu etc. Između ostalog, i zato ga volimo svi, bez obzira što je Amerikanac :). Uopšte, 24 i jeste moderna verzija vestern filmova, i prototipa nastalog još u japanskoj kinematografiji, sam protiv svih. I uprkos svim falinkama, nemogućnostnima u svakoj epizodi, i uprkos čitavom prosedeu koji se ne sviđa svima koji nisu amerikanci, serija jeste jedna od najboljih ikada. Po mom ukusu sigurno... Prilikom svakog gledanja nekog umjetničkog djela, mi prije nego što počnemo, pristajemo na određeni niz žanrovskih konvencija, koje isključuju zdravorazumsko, i uslovljavaju nas da prihvatimo umjetničko. I to svi znamo. Kada pristanemo na te konvencije u slučaju 24, onda možemo da vidimo apsolutno savršen scenario, genijalnu režiju i glumu, i što je najbitnije širokim narodnim masama - vrhunsku produkciju. To puca, to eksplodira, to glamur, to oružje, ribe, muškarčine. Jednostavno, sve je TOP! I zato nije ni čudo otkud tolike brojke na svim poljima. I kada god pomislite, išibali su konačno mrtvog konja, opet vam drži pažnju i vezuje vas za forelju do samog kraja. Da ne donosi toliko para koliko donosi, serija je trebala da bude završena sa najjačom scenom u modernoj kinematografiji, kada Bauer gleda u drona dok konačno postaje izgnanik od svih, a Kloi u suzama naređuje da se njegovo lice isključi sa ekrana u CTU. Ima na jutubu, i ko nije gledao seriju zaplakaće! :) Dosta sam pisao. Ovo je bilo za sve ljubitelje ove serije od mene, i za ove koji će tek postati. Ima na torentima sve :) Shut it down!!

London

Negde 2008. u Engleskoj se vodila velika bitka za pretplatnike između satelitskog operatera Sky i kablovskog Virgin Media. Na jednom od Sky kanala je počinjala nova sezona "24". Cela Britanija je bila u bilbordima "Jack is back. But not on Virgin Media"

Jack

Najbolja serija ikada! Snima se 24 legacy ali složiće te se samnom da će to biti samo bleda kopija 24 sa Jack Bauerom,jer nema 24 bez Bauera i valjda je to svima jasno.

SERIJE