• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nego, da mi platimo da ne dođu te izbeglice"

Izvor mondo.rs

Žitelji jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umesto da prime izbeglice po kvoti koju je odredila vlada.

Globa nije mala, 260.000 evra za neprimanje 10 izbeglica, ali meštani to mogu da si priušte jer Obervil-Lieli blizu Ciriha je mesto gde među 22.000 meštana živi 300 milionera.

Na referendumu su se složili da se ni tih desetak izbeglica "ne bi uklopilo".

"Ne želimo je ih vode, jednostavno je tako. Nismo vredno radili ceo svoj život da stvroimo ovako lepo selo bda bi to neko sa strane pokvario", rekao je jedan žitelj, koji nije želeo da bude imenovan, za britanski "Dejli mejl".

Meštane u švajcarskoj javnosti prozivaju da su rasisti, ali mnogo veći problem sa ovom odlukom ima Vlada, jer se može desiti da i drugi dobiju svoj deo od 50.000 imigranata koje je Švajcarska obećala da će primiti.

Nečalnik sela, desničar Andreas Glarner, se pravda da nije u pitanju rasizam, već da im nije objašnjenon da li je reč o Sirijcima ili ekonomskim emigrantima iz drugih zemalja.

Mada, smatra, i Sirijcima bi bilo bolje da im se pomogne negde bliže kući - "slanjem novca, jer smeštajem ovde se šalje pogrešna poruka" onima koji bi tek trebalo da prežu Mediteran.

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haris

Koliko znam Svicarska je imala referendum po pitanju izbjeglica. Izglasali su da se isti ne protjeruju. Ne znam sta im se sad zove ovo? Ne kazem da su svi dobri medju izbjeglicama,ali treba ih razumjeti! To je narod koji je godinama trpio grozote ratnih razaranja,dosta njih ima ozbiljne psihicke probleme zbog toga. Trajne traume i svakakve neuropsihijatrijske probleme. Oni bjeze da spasu gole zivote,oni su pogubljeni u prostoru. Ne opravdavam krs koji ostavljaju za sobom,ali u takvom stanju ih treba razumjeti. To je najmanje sto im pada na pamet (ako su tu istu pamet uopste sacuvali,poslije svega sta su prezivjeli). Budimo malo solidarni i pokusajmo da ih vratimo u normalo! Dajmo im sansu! Nisu oni krivi zbog toga sto im se desilo. Zasluzuju malo paznje posle svih grozota.

Tex Wiler

Dio tih ljudi u djavoljoj koaliciji im je poharao zemlju,pobio na stotine hiljada ljudi,popljackali i Bog Sveti zna jos kakve grozote pravili. Natjerali ih na izbjeglistvo i sada se ogradjuju od odgovornosti. Dobro znamo da su tamo zivjeli svi slozno i u miru dok ta djavolja koalicija nije umijesala svoje prste. Pravda je na zalost spora,ali na srecu dostizna. Svako ce poznjeti kako je posijao.

nv

Zivim u CH i mogu da kazem da malo malo pa vidis policiju da trci za nekima od njih. Kradu, prljaju, ne postuju zakon....

special image