Вулин: Само уједињени опстајемо

У Новом Саду је формиран Савез 22 крајишка удружења. На оснивачкој скупштини, одржаној у Скупштини Војводине,

речено је да је циљ Савеза, са седиштем у Новом Саду, да се негују обичаји, традиција и култура завичаја, као и да се створи јача веза између завичаја и новог места живљења. 

– Они су грађани Републике Србије, имају своје специфичности, које долазе од порекла, другачије културе, али су у првом реду грађани Републике Србије – изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин новинарима уочи оснивачке скупштине. – Србија је њихова и наша домовина и само се тако могу доживљавати. Свако је једном однекуд дошао на ове просторе. И ово парче земље припада баш свакоме ко је овде и свакоме ко се овде насмеје и заплаче. То су људи којима Србија припада, и они припадају Србији.

Вулин је оценио значајним процес уједињавања свих људи који деле заједничко порекло и заједничку емоцију према крају где су рођени и одакле су дошли, као и љубав према граду, према земљи у којој расту њихови синови и унуци. Он је казао да је важно ујединити се, посебно сад кад је Република Српска у веома осетљивој ситуацији, да су бројни они који сматрају да Дејтонски споразум треба заправо променити, или, ако већ не може да се промени, да би га ваљало ставити негде потпуно на страну јер, по њима, све оно што гарантује опстанак Републике Српске треба заборавити и ставити у страну.

– Управо у таквим временима је потребно јединство и оних који живе у Републици Српској, али и оних који не живе у Републици Српској, а јесу пореклом из Републике Српске – рекао је Вулин. – Влада Републике Србије доживљава Републику Српску као један од својих спољнополитичких приоритета и спремни смо да учинимо све да би економија Републике Српске боље функционисала, да помогнемо и економски и политички, као и на сваки други начин. Јер, Република Српска је гарант очувања живота Срба на простору БиХ. Без Републике Српске не можемо бити сигурни да би Срби живели на исти начин, пођеднако мирно и успешно у БиХ, као што су живели до сада. 

Он је изразио забринутост због гласова који се, како је навео, буде, а за које смо мислили да су заувек утихнули. То су гласови, оценио је Вулин, који поново умеју да увреде Србе и који их доживљавају као реметилачки фактор у БиХ, а не као њен интегрални и неодвојивни део. 

Оснивачкој скупштини у име Скупштине Војводине присуствовао је Ђорђе Милићевић, који је поздравио скуп, а у име градске управе члан Градског већа за културу Вања Вученовић. 

– Град Нови Сад је и пре овога успоставио добру сарадњу са свим завичајним удружењима која делују на територији Новог Сада и максимално подржава њихове активности, њихове напоре у афирмацији културе Срба из крајева из којих су дошли – казао је Вученовић. – Мислим да је ово помак напред. Нама као Граду, градској управи, биће лакше да координирамо све те активности и да учествујемо у суфинансирању богатих програма завичајних удружења.

Е. Марјанов

 

Промовисање крајишке културе

Члан Организационог одбора Душан Ћутило је изјавио за „Дневник” да је стара идеја да се завичајна удружења који деле исте циљеве и идеје удруже да би заједно неговала своју традицију и културу.

– После две године успели смо да се организујемо, у наредном периоду планирамо да интензивирамо међусобну сарадњу да успоставимо бољи контакт са завичајем, да унапредимо сарадњу између завичајних удружења у Србији и Републици Српској, али и у дијаспори, и да порадимо на томе да се промовише крајишка култура – истакао је Ћутило.    

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести