Vesić: Rebalansom budžeta vraćamo dug prethodne vlasti od 68 miliona evra i ulažemo u nove projekte

Prema rečima gradskog menažera, radiće se potpuna rekonstrukcija četiri pijace, Terazijski plato, tramvajska pruga preko Mosta na Adi, a novac za ove projekte obezbeđen je novim rebalansom budžeta

  • 0

Rebalansom gradskog budžeta, koji je rezultat povećanja prihoda u iznosu od devet milijardi dinara, sredstva će se rasporediti za ono što je najurgentnije u gradu, to je vraćanje dugova koji su ostali od prethodne vlasti, ali i mnoge razvojne projekte, rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV Pink.

BEOGRAD DOBIJA EKEKTRIČNE AUTOBUSE: Prvi grad u Evropi koji će imati ekološki čistu liniju

On je precizirao da grad ove godine mora da vrati 68 miliona evra kredita koji je zatečen i da su proteklih godina vraćani dugovi prema određenim socijalnim kategorijama.

– Najveći deo ovih para će otići da konačno vratimo dugove koji su ostali od prethodne vlasti. Oko 4,6 milijardi dinara će otići na socijalna davanja i time ćemo definitivno namiriti sve obaveze prema vrtićima, trudnicama, porodiljama, korisnicima socijalne pomoći koje smo zatekli u proteklom periodu. Zatekli smo preko 14 milijardi takvih dugovanja i svakim budžetom smo vraćali deo po deo. Konačno, ovim rebalansom ćemo vratiti sve do poslednjeg dinara – rekao je Vesić.

Za ČUKARICU ove godine više od 240 miliona dinara

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je dodao da je deo sredstava predviđen za neke važne projekte u gradu, kao što je izgradnja tunela koji će povezati Savsku ulicu, od sadašnje autobuske Basove stanice skoro do Bulevara despota Stefana, i koji će rasteretiti saobraćaj u centru grada.

Evo kada kreće obnova Knez Mihailove ulice

– Predviđen je novac za sanaciju Ade Huje, kao i za nove podzemne kontejnere. Do sada smo uspeli da zamenimo oko 60 ovih kontejnera, a do kraja godine biće zamenjeno ukupno oko 560 kontejnera, i nadamo se da ćemo u sledećoj godini da zamenimo sve – istakao je gradski menadžer.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, radiće se potpuna rekonstrukcija četiri pijace, Terazijski plato, tramvajska pruga preko Mosta na Adi, a novac za ove projekte obezbeđen je novim rebalansom budžeta.

– Ono što građani treba da znaju je da ćemo dobit od naših javnih preduzeća, koja iznosi oko 4,4 milijarde dinara, uplatiti u budžet grada. To je praksa u poslednje dve godine da gradska preduzeća rade sa dobitkom, što ranije nije bio slučaj. Osim dva preduzeća, GSP-a i "Sava centra", sva druga rade sa dobitkom, i oni 85 posto svoje dobiti uplaćuju u gradsku kasu – rekao je Vesić i dodao da najbolje rezultate ima JKP "Parking servis".

Govoreći o pravilima za postavljanje gradskih bašta u pešačkim zonama, koja su takođe na dnevnom redu sednice Skupštine grada, on je naglasio da će nova pravila važiti od januara iduće godine.

Ovako centar Beograda polako prerasta u - PEŠAČKU ZONU! (FOTO)

– Bašte u pešačkim zonama će ostati i ubuduće, ali pod veoma strogim i jasnim pravilima. Bašte mogu da budu samo po sredini i mora da bude ostavljeno 1,2 metra za prolaz pešaka, a isto toliko mora da bude i razdaljina između bašta. Razdaljina pored stubova javne rasvete i hidranata mora da bude 0,60 metara, 1,2 metra od klupa, a bašte ne mogu da budu zatvorenog tipa – rekao je Vesić i precizirao da će kazna za nepoštovanje biti prvo opomena, a zatim oduzimanje dozvole za postavljanje bašte za tu godinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nova pravila su i da ograda oko bašte ne sme da bude viša od metar, a već je uvedeno pravilo da boja suncobrana može da bude crna, bež i bela.

BEOGRAD NOĆU VIŠE NEĆE BITI ISTI: Grad rešava problem buke iz klubova i kafića

Tačka dnevnog reda sutra će biti i gazdovanje poslovnim prostorom gde je do sada bilo mnogo nedomaćinskog poslovanja.

– Dosta tih poslovnih prostora služi za smeštanje bivših partijskih kadrova, a prosečna plata je preko 70 hiljada dinara. Ubuduće će taj posao u gradu raditi pet puta manje ljudi nego što je to sad slučaj po opštinama. Naša ideja je da poslovnim prostorom gazduje Grad Beograd, a opštine neće biti zakinute ni za dinar, prihod će se deliti između opštine i grada – rekao je Vesić i dodao da će narednih mesec dana početi popis poslovnog prostora, a onda će se dati reprogram za vraćanje potraživanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Govoreći o nevremenu sa kišom i gradom koje je sinoć pogodilo Beograd, Vesić je rekao da je i jutros najviše problema bilo u naselju Altina, kao i da je bilo više od 80 intervencija samo u toku jednog sata padavina, oštećeno je 14 stabala, šest semafora, kao i 15 šahtova.

Vesić je, govoreći o kvaru koji se desio u Makišu i problemu sa vodom, rekao da su radovi na otklanjanju kvara počeli jutros u sedam sati i da će kvar biti saniran do 16 sati. Poslednji potrošači će vodu dobiti ujutro u sedam sati, a prioritetni potrošači neće biti bez vode ni u jednom trenutku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA