Egipat: Sud poništio odluku o poklanjanju otoka

Saudijska Arabija pružila Egiptu značajnu pomoć u svrgavanju Muhameda Mursija (Reuters)

Sud u Egiptu poništio je pomorski sporazum Kaira i Saudijske Arabije prema kojem bi ta država prepustila kontrolu nad svoja dva otoka u Crvenom moru, potvrdili su pravosudni izvori.

Država ima pravo žalbe višem sudu, a sporazum mora biti odobren u egipatskom parlamentu.

Sporazum, koji je objavljen početkom travnja, izazvao je negodovanje i prosvjede u Egiptu, gdje su mnogi u školama učeni da otoci Tiran i Sanafir pripadaju toj državi.

Analitičari navode da odluka suda predstavlja problem za predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija, koji je u nedavnom govoru od Egipćana zatražio okončanje kontroverze vezano za sporazum o otocima.

Saudijska pomoć Sisiju

Protivnici predaje otoka tvrde pak da se, prema sporazumu Velike Britanije i Osmanskog carstva iz 1906. godine, otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama.

Sporni otoci nalaze se između Saudijske Arabije i egipatskog Sinajskog poluotoka i kontroliraju južni ulaz u zaljev Aqaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke.

Saudijski i egipatski dužnosnici ističu da otoci pripadaju Rijadu i da su bili pod kontrolom Egipta, jer je Saudijska Arabija zatražila njihovu zaštitu 1950. godine.

Saudijska Arabija pružila je Egiptu značajnu financijsku i diplomatsku pomoć nakon što je predsjednik Sissi, tada zapovjednik oružanih snaga, 2013. godine svrgnuo predsjednika Muhameda Mursija.

Izvor: Al Jazeera i agencije