Njemački sud odbacio žalbu Erdogana

Erdogan tražio privremenu mjeru kojom bi Doepfneru bilo zabranjeno da ponavlja pogrdan izraz za turskog predsjednika (AP)

Njemački Apelacioni sud saopćio je u utorak kako je odbacio žalbu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na odluku nižeg suda kojom je odbijena njegova tužba protiv izvršnog direktora njemačke izdavačke kuće “Axel Springer” Mathiasa Doepfnera.

Erdogan je tražio privremenu mjeru kojom bi Doepfneru bilo zabranjeno da u svojim izdanjima ponavlja pogrdan izraz za turskog predsjednika, a koji je prethodno u satiričnoj pjesmi upotrijebio njemački komičar Jan Boehmermann, prenosi agencije Reuters.

Tu pjesmu o Erdoganu Boehmermann je pročitao u martu na njemačkoj televiziji, a Doepfner ju je javno podržao.

Kritike na račun Merkel

Apelacioni sud je potvrdio odluku nižeg suda iz maja, uz obrazloženje da Doepfner ima pravo na iznošenje komentara u skladu s njemačkim Zakonom o slobodi govora.

U otvorenom pismu objavljenom u aprilu Doepfner je izrazio podršku njemačkom komičaru Boehmermannu, koga istražuju tužitelji zbog čitanja grube satirične pjesme o Erdoganu na televiziji u martu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je meta žestokih kritika, jer je dozvolila njemačkim tužiteljima da vode slučaj protiv Boehmermanna u korist Erdogana, ključnog partnera u njenim naporima kako bi prekinula dotok izbjeglica iz Turske u Evropu.

Izvor: Agencije