Narodna skupština RS-a odbacila odluku o popisu

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Na posebnoj sjednici, poslanici su zaključkom obavezali Vladu i druge entitetske institucije te predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine da “aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage”, javlja Srna.

Ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić do 25. juna ne povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, koju u RS-u smatraju nezakonitom, NSRS obavezuje entitetsku Vladu  i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa te zahtijeva da iz ovog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

NSRS zadužuje entitetsku Vladu da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske, kako bi entitetski zavod zmogao objaviti rezultate popisa. 

Jukić je, nakon niza bezuspješnih pokušaja da se usaglase stavovi, 18. maja donio odluku o jedinstvenoj metodi za obradu podataka popisa iz 2013. godine kako bi rezultati bili objavljeni do finalnog roka – 1. jula.

Jukić je rekao kako je odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama te da će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Republika Srpska traži da ti ljudi budu tretirani kao nerezidentni stanovnici.

Dodik najavio blokadu

Ranije je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao kako smatra da rezultate popisa treba u potpunosti odbaciti.

Dodik je kazao kako je spreman da prekine pregovore o bilo kojem pitanju koje se tiče BiH dok se ne riješi pitanje popisa.

„Važno je da Narodna skupština RS pokaže političko jedinstvo po ovom pitanju i da kroz zaključke uradi nekoliko važnih stvari, a to je da odbaci ovaj popis kao nerelevantan i podatake na osnovu njega. Da se povuku predstavnici centralnog popisnog biroa iz Republike Srpske, tako da ne bi davali legitimitet ovome što se pokušava uraditi. Treće, da se odbaci uloga Tužilaštva BiH koje je vršilo pritisak na direktora Agencije za statistiku. I četvrto da se pokuša naći zakonski okvir kako bi Agencija za statistiku Republike Srpske imala zakonsko pravo da objavi podatke sa kojima raspolaže za prostor Republike Srpske“, kazao je Dodik.

Bošnjaci napustili sjednicu

Predstavnici koalicije “Domovina”, koja okuplja bošnjačke zastupnike u entitetskom parlamentu, ranije su odlučili napustiti rad Narodne skupštine RS-a.

Naveli su kako “ne žele slušati neprimjerenu raspravu o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini”.

Šef Kluba zastupnika koalicije “Domovina” Mihnet Okić (Stranka demokratske akcije) rekao je da Skupština RS-a “u ovoj fazi nema zakonske nadležnosti raspravljati o popisu stanovništva”.

“Sam odnos u pripremi ove posebne sjednice prema Klubu koalicije ‘Domovina’ bio je neprimjeren i nije bio odnos kakav je bio prema ostalim klubovima u Narodnoj skupštini. Zbog toga smo se odlučili na ovaj korak, da ne učestvujemo u daljem radu Narodne skupštine. Glasali smo po pitanju dnevnog reda protiv, a po završetku ove sjednice nećemo uzeti učešće u glasanju, jer smatram da ne trebamo dati legitimitet nečemu što izlazi iz okvira zakona koji su vezani za ovu problematiku”, objasnio je zastupnik Senad Bratić (SDA).

Izvor: Al Jazeera i agencije