Regata Tužna Morava od 17. do 26. jula

Beta

16. 07. 2016. u 21:14

Regata "Tužna Morava", čiji je cilj da prikupi podatke o stanju obala, priobalja i samoj Južnoj Moravi počeće sutra u 9.00 kod Bujanovačke petlje na Binačkoj Moravi

Регата Тужна Морава од 17. до 26. јула

Ilustracija

Regata "Tužna Morava", čiji je cilj da prikupi podatke o stanju obala, priobalja i samoj Južnoj Moravi počeće sutra u 9.00 kod Bujanovačke petlje na Binačkoj Moravi, najavio je danas izviđački odred "Zavičaj 1093" iz Vranja, koji organizuje akciju.

Starešina tog odreda, koji je inicirao regatu, Jovan Kocevski rekao je agenciji Beta da je za početak putovanja odabrana Bujanovačka petlja jer žele da na simboličan način povežu tri Morave - Binačku, Južnu i Veliku, u koju će uploviti 26. jula i putovanje završiti kod Varvarina.

On je rekao da je plan da za 10 dana ekipa od 12 članova oplovi sva 232 kilometra Južne Morave, što do sada niko nije uspeo.

"Pokušaja je bilo, ali Južna Morava, u gornjem toku, što predstavlja trećinu njene dužine, nije plovna, pogotovo u suvim letnjim danima. Imamo sreće da je, zbog jučerašnjih padavina, nivo reke dostigao određnu granicu i da ćemo najverovatnije i uspeti da oplovimo celu reku", rekao je Kocevski, koji je dodao da je ekipa bila spremna da neplovni deo pređe noseći čamac.

On je dodao da će izveštaj o stanju Južne Morave najverovatnije biti predstavljen na jesen, a da će materijal biti dostavljen Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije, nadležnim institucijama kakva je "Srbijavode", ali i lokalnim samoupravama sa sređenom dokumentacijom za deo reke koji protiče kroz to mesto.

"Činjenično stanje će biti zaberleženo foto i video kamerom. Želimo da sve što primetimo uđe u izveštaj, bilo da je reč o nivou pošumljenosti obale, utvrđenosti obale, koji su delovi branjeni, koji nisu, koliko je izvršena degradacija obale, da li ljudskim faktorom ili nemarom, kakvo je stanje oko zagađenosti, koje su kritične tačke prouzrkovane stvarima koje se nalaze u reci, a ne bi trebalo da budu", rekao je Kocevski za agenciju Beta.

Upitan da li ima bojazni da će naići na deponiju na reci zbog koje neće moći da plove, kao što se to dogodilo ekipi kluba ekstremnih sportova "Extrim" kada su snimali dokumentarni film "Tužna Morava", Kocevski je rekao da je ekipa regate dva puta prošla obalama Južne Mrave i da takvih problema nije bilo.

"Nismo primetili nigde da je neko od stabala napravilo prirodnu branu i da se nakupila tolika količina otpada. Naravno, posle jučerašnjeg nevremena postoji realna mogućnostda je došlo do obrušavanja nekih stabala u reku, ali imaćemo kopnenu podršku i nadam se da ćemo biti u stanju da to prevaziđemo na najbolji način", rekao je Kocevski.

Regatu "Tužna Morava" finansijski je podržalo Ministarstvo odbrane, koje je obezbedilo veslački čamac i zaštitna odela za veslače.

Regata će proći kroz Vranje, Vranjsku Banju, Vladičin Han, Leskovac, Vlasotince, Gadžin Han, Doljevac, Niš, Aleksinac, Ćićevac, Kruševac, Ražanj i završiće se u Varvarinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zoran

16.07.2016. 23:55

Zar nemamo drzavne organe koji treba da prate stanje na rekama u Srbiji i da kaznjavaju zagadjivace?

saycheese

17.07.2016. 06:42

Ово је наша највећа срамота, већа од било чега. Постоје ли уопште закони у вези са екологијом и постоје ли надлежни који би били одговорни за овакво драматично стање ствари? Срамота!

Cupavi Berlin

17.07.2016. 14:41

Narodima koji misle nije potreban niko. Ni institucija.Ni nadlezni organi.Ono sto ne zelis sebi nemoj ni drugome. Kod nas je izgleda OBRNUTO. Ako ste razumeli NEMOJTE da kukamo.