Preko stare granice posle 183 godine

Dragoljub Gagričić

17. 07. 2016. u 06:48

Meštani sakupili pare i spojili davno odvojene Donje i Gornje Trudovo. Novim putem kroz Prisoje će se lakše stizati. Sakupili smo 2.000 evra, ostatak očekujemo od naših zemljaka

Преко старе границе после 183 године

Buldožer je, konačno, spojio dva Trudova

PREKO tri kilometra krša kroz Prisoje buldožder je prokrčio stari kiridžijski i rabadžijski put, pa će, kad se na celoj trasi naspe tampon, putnička i teretna vozila saobraćati između dva sela - Gornjeg i Donjeg Trudova u novovaroškoj opštini, na desnoj obali klisure reke Tisovice.

Prečicom od tri kilometra konačno su spojena i drumom povezana dva sela koja je pre 183 godine razdvojila srpsko-turska granica. Sultanovim hatišerifom od 1833. godine rešena su sporna pitanja između Turske i knez Miloševe Srbije. Moravički kraj, a u njemu i Donje Trudovo, priključen je Srbiji, a preko granice, u Otomanskoj carevini, ostalo je Gornje Trudovo i sela uvačkog dela Starog Vlaha, iako su bila oslobođena u Karađorđevom pohodu.

- Tužna sudbina i muka nas prate decenijama. Naše pretke je razdvajala granica, a pre 60 godina su nam brana na Uvcu i Zlatarsko jezero potopili put, odsekli nas od sveta - jada se penzioner Drago Topalović iz Donjeg Trudova. - Jedini put preko Ojkovice je dug, do prvih komšija u Gornjem Trudovu, udaljenom samo tri kilometra, morali smo ići obilazno, preko Kokinog Broda i Nove Varoši, prelazeći dve brane ili s druge strane preko visova Murtenice i Čemernice.Zahvaljujući probijenoj prečici - do Štitkova i prve prodavnice nam je samo šest kilometara, lakše će stizati veterinari, kupci stoke i mrsa.

Dok u sred leta reže severac i vitla magle, Drago je jedini akcijaš i buldožeristi pokazuje trasu kroz kleke i kamenjar od Krsta, preko Stenčice, Jezave, stare granice, Lazova i Dubokog Dola. Svi ostali, a ima dvadesetak meštana, imaju preča posla.

- Sakupili smo 2.000 evra, ostatak očekujemo od naših zemljaka. Nadamo se i da će u nasipanju tampona pomoći nova opštinska vlast, koja uskoro treba da se izabere. Deo ljudi u staroj nas je uzeo na zub jer smo im skresali u brk da su loše urađeni radovi na putu od Ojkovice do nekadašnje prodavnice, da nisu dovoljno duboki kanali i nema propusta - kazuje Drago.

Trudovci podsećaju da je bilo više pokušaja i obećanja vlasti i dve ugašene zemljoradničke zadruge da se prokopa put preko Prisoja, radila je i vojska projekat. Jordan Džekulić iz Gornjeg Trudova najavljuju pomoć komšijama u uređenju trase i kaže da su dva Trudova i Tisovica jedina sela u opštini bez metra asfalta.

OGRADA PROTIV KUGE

Godine 1837. kada je kuga najozbiljnije ugrozila Srbiju, knez Miloš je naredio da se duž cele granice postavi ograda od plota, proseka ili na način koji najbolje odgovara terenskim uslovima. Narod je, uplašen strahom od kuge, podigao graničnu ogradu bez roptanja, a njeno održavanje kulukom bilo mu je stalni teret - navodi Novak Živković u knjizi "Užički nemiri".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)