Najnovije vesti
Vesti Svet
SVILEN GAJTAN ZA NEPOSLUŠNE Erdogan još jači posle puča

SVILEN GAJTAN ZA NEPOSLUŠNE Erdogan još jači posle puča

Turski predsednik nije prvi put izbegao političku giljotinu, iako je ovoga puta bio najbliži tome. Erdogan je doživeo nekoliko padova, ali i dalje odoleva izazovima.

erdogan 05_TANJUG_foto burhan ozbilici Foto: Tanjug/AP
erdogan 05_TANJUG_foto burhan ozbilici
Redžep Tajip Erdogan
Foto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Već duže vreme Redžep Tajip Erdogan suočava se sa sve glasnijim kritikama koje iz celog sveta stižu na račun njegove autoritativne vladavine.

Kriminalni dosije

Pri usponu svoje političke karijere Erdogan je osuđen na 10 meseci zatvora, od kojih je četiri meseca proveo iza rešetaka. Osuđen je 1997. nakon što je pročitao pesmu: "Džamije su naše kasarne, kupole naši šlemovi, minareti bajoneti, a vernici vojnici". Iako se prethodno pokazao kao vrsni gradonačelnik Istanbula, rešivši komunalne gradske probleme, ovakav istup (uz zabranu točenja alkohola) protumačen je kao pretnja sekularnim temeljima društva koje je uspostavio Kemal Ataturk, a koje je upravo vojska bila zadužena da štiti.

Ipak, ni zabrana učestvovanja na izborima zbog kriminalnog dosije nije ga sprečila da samo godinu dana nakon osnivanja stranke Pravde i razvoja (AKP) 2001, ona postane vodeća partija u zemlji. Upravo tom pobedom AKP je korigovala ustav koji je Erdogana vratio u politiku.

Izborni sunovrat

Nakon 12 godina apsolutne vladavine, AKP na izborima u junu 2015. gubi parlamentarnu većinu zbog neočekivanog uspona prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP). Kako nije uspeo da sastavi vladu odbijajući sve koalicione dogovore, Erdogan, iako pod veliki rizikom, raspisuje vanredne izbore za novembar. Ipak, na tim izborima vraća apsolutnu vlast, i to stvaranjem atmosfere straha kroz konstantnu represiju nad Kurdima.

Feniks

Erdogan je uspeo da preživi i hapšenje oko 50 AKP-ovaca, koje su uhapsili policajci naklonjeni propovedniku Fetulahu Gulenu, kojeg optužuju da stoji i iza najnovijeg puča. AKP-ovci su bili optuženi za korupciju, šverc i razne malverzacije. Erdoganov odgovor stigao je ekspresno - smesta je počistio kompromitovane i nelojalne ljude iz svog okruženja, zamenivši pola kabineta u roku od nekoliko dana.

Drskost

Turski predsednik uspeo je da preživi i Putinov bes nakon rušenja ruskog aviona, ali i stalno upiranje prsta u Jevreje uprkos upozorenjima iz Izraela i Bele kuće. Štaviše, upravo pred puč Erdogan je popravio odnose sa Putinom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

"Izdajnici će platiti visoku cenu"

"Izdajnici će platiti visoku cenu", poručio je predsednik Erdogan, koji je najavio da će biti "iskorenjeni" i oni koji su pucali iz vazduha. Neuspeli vojni puč u Turskoj predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dao je pun legitimitet da se obračuna sa neistomišljenicima i pobunjenicima sekularnog poretka.

Izdajnici će platiti visoku cenu: Erdogan
Foto: B. Ozbilici / Tanjug
Izdajnici će platiti visoku cenu: Erdogan

Turska policija juče je uhapsila stotinak vojnih oficira u vojnim bazama u Dijarbakiru i u drugim regionima na jugoistoku Turske naseljenim većinom Kurdima. Nekoliko hapšenja izvršeno je i u drugim vojnim bazama u provincijama Sanliurfa, Hakari i Bingol na jugoistoku Turske. Ukupno 2.800 vojnika je pohapšeno, a prema pisanjima lokalnih medija, pojedini od njih rekli su da nisu znali da su deo puča.

Foto: Tanjug/AP

Čistka je usledila i u sudstvu odakle je sa dužnosti uklonjeno 2.745 sudija, dok je 10 članova Državnog saveta uhapšeno. Takođe, Erdogan će puč iskoristiti da učvrsti moć pozivajući se na veliku podršku pristalica koje su izašle na ulice da zaustave državni udar.

Diktator iz naroda

Odrastao na ulicama Istanbula gde je radio i kao ulični prodavac đevreka, Erdogan je iznikao iz marginalnog dela društva predvodeći konzervativnu politiku zemlje. Čvrsto ukorenjen u islamu, dosad se uspešno i lukavo borio sa svim napadima sekularizma. Prethodni premijer Ahmet Davutoglu, koji je pokazao neslaganje s Erdoganovom politikom, ubrzo je sklonjen s te funkcije i zamenjen podobnijim Bilalom Jildirimom.

Lukav trgovac interesima

Šurujući podjednako sa EU i Istokom (Rusijom), Erdogan je obezbedio ispunjavanje interesa Turske. Izašao je kao spasilac EU, ponudivši prihvat imigranata, za šta je zatražio viznu liberalizaciju i ubrzavanje procesa pristupanja EU.

S druge strane, ruskom predsedniku ponudio je preko potreban Severni tok za izvoz ruskog gasa ka Evropi onda kada je propao gasovod kroz Ukrajinu. Iako optužen za saradnju sa ekstremistima Islamske države i šverc nafte, Erdogan i dalje uživa podršku Zapada u borbi protiv terorizma, što koristi i za obračun sa Kurdima.