Suncobrani, pa još heklani

Z. Gligorijević

17. 07. 2016. u 09:11

Proizvodi "Moravska šarenica" su veoma traženi na etno sajmovima. Heklane suncobrane obično kupuju devojke za maturu ili mlade za venčanje. Za njihovu izradu potrebno nam je najmanje nedelju dana

Сунцобрани, па још хеклани

Zorica Petković prodaje svoje suncobrane

PROIZVODI Udruženja "Moravska šarenica" iz Lapova privukli su veliku pažnju posetilaca 11. etno-sajma u Jagodini. Naročito su im se dopali heklani suncobrani, minđuše, šeširići i šnalice za devojčice, po kojima je ovo udruženje jedinstveno u Srbiji.

- Suncobrane obično kupuju devojke za maturu ili mlade za venčanje. Za njihovu izradu potrebno nam je najmanje nedelju dana. Naše udruženje, koje čini petnaest žena, izrađuje i salvete za slavske kolače, ukrasne sapune, vezene ukrase, koji imaju i upotrebnu vrednost. Vezemo peškire s različitim natpisima. "Umij mi se, dragi moj, i obriši obraz tvoj", samo je jedan od njih - kaže Zorica Petković, predsednica Udruženja "Moravska šarenica" iz Lapova.

Cilj ovog udruženja, koje postoji devet godina, jeste da od zaborava otrgne stare zanate. Za heklane, pletene i vezene stvari, osvojile su mnogobrojna priznanja. Gotovo da nema manifestacije na kojoj nisu nagrađene peharima, a dobile su i "majstorsko pismo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije