Filmska radionica Kragujevac - FRKA - iKragujevac


Vesti

Filmovi su više od zabave. Oni inspirišu, informišu i deo su savremenog kulturnog stvaralaštva. Neki od filmova su i umetnička dela. Takođe, za mnoge - filmovi su posao i prilika za karijeru.

FRKA je projekat intenzivne letnje radionice filma u Kragujevcu koja polaznike uči svim aspektima stvaranja filma, kao i razvoja filmske umetnosti i srodnih vidova stvaralaštva. Radionica je zamišljena za polaznike bez ikakvog prethodnog filmskog iskustva, ali i za one koji žele da dopune svoja znanja i veštine.

Osnovni cilj radionice jeste da nakon tri nedelje njeni polaznici nauče o istoriji i teoriji filma, ali i o praktičnim, estetskim i zanatskim elementima filmskog stvaralaštva. Oni treba da nauče kako zajedno funkcionišu : filmska teorija, istorija i praktične veštine od ideje, scenarija do obezbeđivanja sredstava, rada sa glumcima, do javnog prikazivanja i analize.

Prve dve nedelje program je podeljen između teoretskih predavanja i praktičnih vežbi svakog polaznika. Tokom prve nedelje polaznici će učiti kako da rade u malim grupama sa rotacijom za svaki individualni projekat. Treća nedelja predviđena je za praktičnu realizaciju filmova, njihovu montažu i postprodukciju. Filmovi mogu biti bilo kog žanra, a svaki film će na kraju biti javno prikazan i otvoren za diskusiju, analizu i kritiku.

Ovo je prvi tim predavača ovogodišnje FRKE : Gordan Matić - scenarista i reditelj, Dunja Petrović - dramaturgija i scenario, Dušan Ivanović - kamera, Filip Đorić - produkcija, Vladimir Vasiljević - produkcija i organizacija, Vojin Vasović - animacija i režija, Marko Matović - muzika na filmu, Zoran Maksimović - snimanje i obrada zvuka. Pored navedenih predavača, svi polaznici biće u prilici da slušaju predavanja i gostujućih predavača koji će svoje znanje i iskustvo nesebično podeliti sa polaznicima. 

U Kragujevcu ne postoji isti ili sličan projekat kojim bi se na adekvatan način, neformalno, obrazovali zainteresovani iz grada i celog regiona. Projekat FRKA će na kreativan način upotpuniti ponudu u gradu kojom su obuhvaćeni svi uzrasti i obrazovni profili.

Pokrovitelj radionice je Ministarstvo kulture i informisanja. Termin radionice je 1 -21. avgust, 2016. godine.Predavanja će se održavati u Kjnaževsko - srpskom teatru, svakoga dana od ponedeljka do subote u terminima 09-12 i 18-21 sat.Broj mesta je ograničen, prijave do 20. jula, 2016. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu