Život i ljudi

0

„.срб“ stiže u Srbiju

Autor: Aleksandar Spasić

„.срб“ stiže u Srbiju

Internetom vladaju engleski jezik i latinica, ali polako drugi jezici i nacionalna pisma zauzimaju deo tog globalnog sveta. Prema proceni uglednog britanskog lingviste Dejvida Kristala, u svetu se koristi  6.500 jezika, engleskim se služi dve milijarde ljudi, a dve trećine stanovnika na planeti sporazumeva se na drugim jezicima. Većina govori 83 jezika.

Do prošle godine sve postojeće adrese na Internetu pisane su latinicom engleskim alfabetom od 26 slova. Ovaj standard praktičan je za korisnike Interneta u zemljama u kojima se koristi latinica, ali ne i  u onima u kojima se službeni jezik ispisuje drugim pismima, kao što su ćirilično, arapsko ili kinesko. Zbog toga je Internet korporacija za dodelu imena i brojeva (ICANN), koja upravlja raspodelom internet  domena u svetu, odlučila da omogući pisanje imena domena i na nacionalnim pismima. Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prve su tri zemlje kojima je odobreno da svoje adrese na Internetu pišu arapskim pismom, umesto latiničnim.

Rusija je prva zemlja kojoj je omogućeno da registruje adrese na Internetu i na ćirilici, sa oznakom „.рф“, pored postojećeg latiničnog kôda „.ru“. Registracija ruskog ćiriličnog domena počela je novembra prošle godine i izazvala je nezapamćeno interesovanje korisnika Interneta u Rusiji. Za prva tri dana u Rusiji je registrovano više od 500.000 internet domena na ćirilici, čime je novi ruski domen „.рф” za samo nekoliko dana stigao na listu od dvadeset najviše registrovanih domena u Evropi.

U Srbiji je početkom prošle godine Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) pokrenuo proceduru za dobijanje domena na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. U toku javne rasprave prikupljena su 92 predloga za ćirilični domen Srbije. Dva predloga s najviše glasova Internet zajednice u Srbiji, „.срб“ i „.србија“ poslati su na ocenjivanje, a Internet organizacija za dodelu imena i brojeva prihvatila je  oznaku „.срб“ i dodelila je Srbiji za drugi nacionalni domen na Internetu.

Direktor nacionalnog registra Internet domena (RNIDS) Nenad Marinković smatra da će uvođenje domena „.срб“ svima u Srbiji omogućiti da ravnopravno koriste Internet. “Internet je tekovina kraja  dvadesetog veka i širio se iz akademske mreže SAD ka ostatku sveta, pa je jezik Interneta postao engleski. Na sreću, većina naših građana poznaje i koristi englesko pismo, tako da su lako prihvatili  komunikaciju preko Interneta. Međutim, mogućnost da ćirilica bude deo aplikacija i sadržaja na Internetu, kao i uvođenje ćirilice u nazive domena i internet prezentacije, omogućiće ravnopravnost svih  stanovnika Srbije u korišćenju Interneta“, kaže Marinković za Novi magazin.

Srbija je među prvim zemljama u svetu koja je zatražila dodelu domena na nacionalnom pismu, a RNIDS je kao nevladin neprofitni fond sproveo i finansirao ovaj proces koji traje skoro dve godine. Kroz javne  rasprave, panel diskusije, internet forume i uključivanje više od dvadeset eksperata, RNIDS je postupak izbora ćiriličnog domena doveo do faze konačnih pravila za registraciju. „Cilj nam je da svi postojeći  korisnici latiničnog ’.rs’ domena dobiju pravo preče registracije istovetnih ćiriličnih domena i da svi budu stimulisani  da ravnopravno koriste oba pisma. Reč je, pre svega, o kulturološkom, a ne  komercijalnom pitanju”, objašnjava Marinković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR