Modna revija novinarke i kreatorke iz Pirota Silvane Tošić

ETNO GLAMUR: Novinarke nosile haljine sa motivima pirotskog ćilima

PIROT – Novinarke iz pirotskih lokalnih medija sinoć su u ulozi manekena na modnoj pisti predstavile atraktivne i fascinatne haljine i tunike sa motivima magičnih pirotskih ćilma.

modna revija_pirotski cilim_manekeni

Bila je to modna revija novinarke RTS-a iz Pirota Silvane Tošići nazvane ‘’Etno glamur“, koja je izazvala veliku pažnju publike u prepunom holu Doma kulture.

Manekeni su bil i mladi Piroćanci. Iako amateri, sa puno ozbiljnosti su koračali modnom pistom prekrivenom pirotskim ćilimom.

modna revija_silvana tosic_kreatorka
Novinarka i kreatorka Silvana Tošić

Silvana Tošić je kreiranje odeće – hobi.

Revija je pokazala da je pirotski ćilim neiscrpna inspiracija za sva vremena.Motivi ćilima su se odlično uklopili u odevne predmete.Ovo je odlična poslovna ideja i želim da njeni odevni predmeti nadju mesto u svim svetskim metroploma kao što je nekada ćilim bio na svim kontinentima (Gradonačelnik Vladan Vasić)

“Želela sam da napravim neki odevni predmet sa šarama pirotskog ćilima. Iskoristila sam  stari šal sa motivima ćilima i od njega napravila haljinu.Tragala sam za drugim motivima i trebalo je samo pustiti mašti na volju. Kreirala sam haljine i tunike od srpskog platna sa motivima šara ćilima koje su fascinantne i atraktivne i imaju posebu magiju. Ovo je ujedno i promocija Pirota. Više od dve decenije se bavim novinarskim poslom i uvek se trudim da promovišem Pirot i njegovu tradiciju. Sada je motiv više da to bude još bolje. Odabrala sam šaru ‘’kornjače’’ jer ona simbolizuje dugovečnost.Nadam se da će i ovaj moj hobi biti dugovečan.Obožavam šare ćilima koji je proneo slavu Pirota širom sveta. Srećna sam zbog revije koja je bila u slavu ćilima i pirotskih ćilimarki, naših baka i prabaka”, priča Silvana Tošić.

Ipak, manekeni su imali tremu.

“Sjajno smo se snašle u ulozi manekena, ali smo svi imali jako veliku tremu. Prvi put radimo nešto novo a Silvana je napravila pravi potez”, oduševljena je novinarka TV Pirot Vanja Jocić.

modna revija_pirot_cilim

S njom se slažu i njene koleginice Marija Kostić i Ana Filipović Gogić

“Posle 17 godina rada u medijima prvi put imam tremu.Za mene je to jedno sasvim novo iskustvo. Silvana je pokazala da je ćilim zaista brend Pirota”, kaže Ana.

modna revija_ucesnici_cilim

Podršku Silvani Tošić osim kolega iz Dopisništrva RTS-a u Pirotu pružile su koleginice iz iste medijske kuće Vesna Radosavljević i Zorana Koršoš Nikolić.

modna revija_cilim_novinarka

“Na ovoj modnoj reviji videli smo kad neko živi svoj san a opet to prevazilazi granicu ličnog.Ovo je važno ne samo za Pirot nego za baštinu čitave Srbije. Važno je da pokažemo i mladim ljudima da tradiciju treba čuvati a sve ovo ima veliku budućnost- rekla  je spikerka RTS-a Vesna Radosavljević.

modna revija_cilim

“Upravo je šara pirotskog ćilima nešto to može da ima svoju priču i nastavak kroz savremeni dizajn. Silvana je pokazala da ćilim može da nastavi svoj život  preko odeće. Ćilim nas je proslavio svuda u svetu”, dodaje istoričarka umetnosti Radmila Vlatković.

Zoran Panić

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare