Maglaj: Radnik preminuo nakon eksplozije u Natron Hayatu

Natron Hayat jedan je od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Jedna osoba je preminula od posljedica eksplozije kotla u tvornici papira Natron Hayat u Maglaju, potvrdila je Feni glasnogovornici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić. Jedna osoba je teže povrijeđena, dok je petero ljudi zadobilo lakše povrede u eksploziji. 

Preminuli je dovezen u bolnicu bez znakova života sa vidnim opekotinama čitavog tijela, a posebno glave i grudnog koša, kazali su Feni u Odjelu za odnose s javnošću JU Kantonalne bolnica Zenica.

Navode da je u Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica jutros od 08:25 do 08:55 sati primljeno sedam pacijenata s povredama koje su zadobili na radnom mjestu u fabrici Natron Hayat pri jakoj eksploziji.

Brojne opekotine

Prvi pacijent S.E. (1954.) je dovezen bez znakova života s vidnim opekotinama čitavog tijela.

Pacijent Š. A. (1980.) je imao ozbiljne opekotine lica i ruku i premješten je na Odjel plastične hirurgije.

“Ostalih pet pacijenata se zasad opservira u Odjelu urgentne medicine radi tegoba sa respiratornim sistemom, očima i mjestimičnim opekotinama po licu i rukama”, kažu u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Natron Hayat jedan je od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini.

Proizvodnja u Natron Hayatu je zaustavljena 14. maja 2014, a idućeg dana nabujala rijeka Bosna probila je u tvornicu i poplavila svih 500.000 kvadratnih metara.

Ipak, gotovo kompletna proizvodnja pokrenuta je tri mjeseca poslije poplava.

Izvor: Al Jazeera i agencije