(FOTO) NAPAD NA CRKVU U NORMANDIJI: Ovo je jedan od napadača koji je ubio sveštenika
Foto: AP

Bio vlastima poznat od ranije

(FOTO) NAPAD NA CRKVU U NORMANDIJI: Ovo je jedan od napadača koji je ubio sveštenika

Planeta -

Jedan od napadača na crkvu u Normandiji identifikovan je kao Adel Kermiš (19), navode iz francuskog tužilaštva.

Adel Kermiš bio je državljanin Francuske, a živeo je nekoliko stotina metara od crkve u kojoj je zverski ubijen sveštenik. On je još prošle godine pokušao da napusti zemlju i da se priključi Islamskoj državi, ali je uhapšen u Turskoj. Još jednom je pokušao da se dokopa Sirije, ali je uhapšen u Minhenu i vraćen u Francusku da živi sa roditeljima. Tada je još bio maloletan.

Kada je napunio 18 godina, ponovo je pokušao da ode u Siriju sa prijateljem iz detinjstva preko Švajcarske. Uhapšen je u Istanbulu i vraćen u Švajcarsku. Bio je pod istragom zbog povezanosti sa terorizmom.

Njegova majka je za švajcarske medije prošle godine rekla da je njen Adel brzo radikalizovan posle napada na redakciju Šarli ebdoa.

"Šarli ebdo je za njega bio okidač. Od januara (2015. godine) ovo srećno, nasmejano dete koje je izlazilo sa prijateljima se promenilo. Opsesivno je posećivao lokalnu džamiju. Izgledalo je kao da mu je ispran mozak i da je zamađijan", opisala je njegova majka.

Podsetimo, dvojica muškaraca naoružana noževima upala su u crkvu Sent Etjen du Ruvre u Normandiji gde su jedno vreme držali taoce, a potom su ubili sveštenika Žaka Hamela (84) prerezavši mu vrat.

Policija ih je likvidirala kada su izšli iz crkve vičući Alahu akbar. Inače, Adel je bio na posebnim merama i praćen pomoću elektronske nanogice. Imao je sudsku dozvolu za slobodno kretanje svakog dana u periodu od 8.30 do 13.30 sati. Napad u crkvi je izveden u 9.35 časova po lokalnom vremenu.

Identitet drugog napadača nije objavljen, ali se ističe da je bio maloletan i rođen u Alžiru. Njegov stariji brat želeo je da putuje u Siriju ili Irak sa Kermišovim dokumentima.

ČASNA SESTRA POBEGLA DŽIHADISTIMA: Naterali su sveštenika da klekne i onda su mu prerezali vrat

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja