Najnovije vesti
Vesti Svet
De Mistura spreman na saradnju sa Rusijom oko primirja

De Mistura spreman na saradnju sa Rusijom oko primirja

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je danas da će sarađivati sa Rusijom na razradi detalja o planiranom humanitarnom primirju od 48 sati u gradu Alepu, kako bi se civilima što pre dostavila humanitarna pomoć.

Stafan de Mistura Foto: Wikipedia
Stafan de Mistura
Stafan de Mistura
Foto: Wikipedia
Stafan de Mistura

Ranije danas, ruska vojska saopštila je da je spremna da podrži poziv Ujedinjenih nacija za prekid vatre u trajanju od 48 časova nedeljno kako bi omogućila dostavljanje humanitarne pomoći u sirijski grad Alepo.

Rusija je, kako je precizirao portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, spremna da podrži dopremanje humanitarne pomoći počevši od sledeće nedelje, preneo je AP.

On je naveo da bi Rusija podržala inicijativu pod uslovom da konvoji sa humanitarnom pomoći odlaze u delove Alepa koji su i pod kontrolom pobunjenika i pod kontrolom vlade.

"Specijalni izaslanik pozdravlja saopštenje Ruske Federacije a humanitarni tim UN je sada spreman da se mobiliše u cilju sprovođenja plana i operativnih detalja", navodi se u saopštenju de Misture, prenosi Rojters.

On je rekao da je plan UN da blisko sarađuje po pitanju operativnih detalja sa Rusijom i da se brzo postignu rezultati.