Najnovije vesti
Vesti Svet
Hjuman rajts voč pozdravio apel vođe iračkih šiita protiv nasilja nad gejevima

Hjuman rajts voč pozdravio apel vođe iračkih šiita protiv nasilja nad gejevima

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozdravila je apel uticajnog iračkog šiitskog vođe Moktade al-Sadra na obustavu nasilja prema osobama homoseksualne orijentacije.

Ovo je druga "gej parada" koja je organizovana u Ukrajini
Ovo je druga "gej parada" koja je organizovana u Ukrajini

Al-Sadr, koji predvodi milicijsku jedinicu "Mirovne brigade" u borbi protiv Islamske države i poslednjih godina uživa veliku popularnost u Iraku, pozvao je u julu na prestanak nasilja protiv homoseksualaca, ocenivši da bi ljudi trebalo da se "odvoje" od njih i da ih ne napadaju.

HRW navodi u svom današnjem saopštenju da je Al-Sadr i dalje "netolerantan" prema LGBT populaciji i da njegov apel "ne znači mnogo" ukoliko se njegovi komandanti ne budu poštovali tu preporuku i kažnjavali svakoga ko je prekrši.

- Iako je Al-Sadr daleko od priznavanja prava LGBT zajednice, njegov apel pokazuje da on ipak razume važnost obustave nasilja nad njom - rekao je zamenik direktora HRW-a za Bliski istok Džo Stork.

HRW je u ranijim saopštenjima ukazivao na nasilje pripadnika milicije, uključujući i jedinicu koju predvodi Al-Sadr, nad osobama homoseksualnog opredeljenja, naročito na "kampanju vansudskih pogubljenja, kidnapovanja i silovanja", koja je počela 2009. godine u Sadr Sitiju, bagdadskoj četvrti koja nosi ime Al-Sadrovog oca.

Nevladina organizacija navela je da je "Mahdi armija", kako se Al-Sadrova jedinica nekada zvala, satanizovala "treći pol" i "feminizaciju" iračkih muškaraca, a svoje postupke prema njima predstavljala kao "izlečenje".

Nevladina organizacija "Irakir", jedina koja u Iraku štiti prava LGBT populacije, ocenila je da nasilje nad homoseksualcima nije prestalo i da vlasti nisu na to reagovale.

U Iraku ne postoji zakon kojim je homoseksualnost zabranjena, ali postoji akt koji sankcioniše vanbračne veze.