SAD A-bombe sele u Rumuniju?

D. SAVIĆ

19. 08. 2016. u 07:03

Dok eksplozije potresaju istok Turske, pogoršavanje odnosa Ankare i Vašingtona dobilo novu dimenziju. Bukurešt demantuje "preseljenje" u vazdušnu bazu Deveselu, Amerika najavljuje svoj odgovor

САД А-бомбе селе у Румунију?

Baza Deveselu

AMERIČKO nuklearno oružje seli se iz turske baze Indžirlik, koja je stotinak kilometra daleko od granice sa Sirijom, u Rumuniju, u bazu Deveselu, vazdušnom linijom 196 kilometara udaljenoj od Beograda!

Ova tvrdnja "Euraktiva", međunarodne mreže posvećene EU, poslednja je u nizu onih koje su se pojavile posle neuspelog vojnog puča u Turskoj i potonjeg zaoštravanja odnosa Ankare sa Vašingtonom, uz otopljavanja odnosa sa Moskvom. Za razliku od Bukurešta koji je navode odmah demantovao, Vašington najavljuje odgovor. Kakav god on bio, izvesno je da ova tema američkoj prestonici nije strana.

Još početkom avgusta je Istraživačka služba američkog Kongresa za zakonodavce na Kapitol hilu već priredila izveštaj o američkom nuklearnom oružju u Turskoj. Pozivajući se na nezvanične izveštaje, ova značajna kongresna služba navodi da SAD u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik od Hladnog rata drže oko 50 komada taktičkog nuklearnog oružja.

O bezbednosti tog američkog arsenala u Turskoj, kao i u Evropi, govorilo se i ranije, ali je posle neuspelog vojnog puča to pitanje, kako se ističe, ponovo u centru pažnje. Podseća se da je tokom pokušaja prevrata, struja u Indžirliku isključena, te da je turska vlada zabranila avionima SAD da uzleću i sleću, dok je komandant te baze uhapšen zbog umešanosti u pokušaj prevrata.

ČAVUŠOGLU: SARADNjA SA RUSIJOM ŠEF turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je juče u intervjuu ruskom Sputnjiku da NATO ne sarađuje u potpunosti sa zvaničnom Ankarom i nagovestio da bi Turska mogla da razmotri vojnu saradnju sa Rusijom. - Čini se da članice NATO izbegavaju da sarađuju po pitanju razmene tehnologije i zajedničkih investicija. Turska namerava da sama razvije svoju odbrambenu industriju i ojača svoj sistem odbrane - rekao je turski ministar spoljnih poslova. - U tom smislu, ako bi Rusija pokazala interes za to, mi smo spremni da razmotrimo mogućnost saradnje u tom sektoru.

Većina eksperata se slaže da su američke B61 bombe vrlo dobro osigurane u Indžirliku, ali sve je više onih koji se protive daljem držanju američkog atomskog oružja u Evropi, a posebno u Turskoj.

Politička nesigurnost u Turskoj, uz pogoršanje odnosa Ankare i Vašingtona, a imajući u vidu blizinu turske baze teritorijama koje kontroliše Islamska država, podstaklo je ideju o seobi atomskih bombi SAD na bezbedniju lokaciju:

- SAD bi mogle da razmotre premeštanje oružja u drugu zemlju članicu

NATO, koja je opremljena za skladištenje B61 bombi i aviona za njihov transport u krizno područje - navodi se u kongresnom izveštaju i procenjuje se da bi diskusija o ovom pitanju mogla da se nastavi narednih meseci, posebno "ukoliko turska vlada ograničava pristup operacijama u Indžirliku".

U dokumentu se napominje i da bi pomeranje nuklearnih bombi iz Indžirlika imalo značajne posledice po odnose NATO i SAD sa Turskom. S drute strane, briselski "Euraktiv" uočava da bi premeštanje atomskih bombi u Rumuniju bilo problematično za odnose sa Moskvom, jer smeštanje taktičkog oružja blizu ruske granice može da izazove gnev Rusije i dovede do pogoršanja odnosa.

Istovremeno, međutim, turski portal "Hurijet dejli njuz", prenosi reči člana gornjeg doma ruskog parlamenta da bi Turska mogla da ustupi bazu Indžirlik Rusiji za intervenciju vazdušnih snaga u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

LOGOS

19.08.2016. 12:49

Amerika kinji ceo svet !!! Probudi se Evropo,probudi se Afriko,probudi se Azijo !!!