Problem maloljetnika bez pratnje u Calaisu

Britanski dužnosnici doputovali su u izbjeglički kamp “Džungla” u Calaisu, na sjeveru Francuske. Žele provjeriti kakvi su uvjeti u kojima žive tisuće izbjeglica i migranata.

Osim toga, namjeravaju izraditi plan kako da se na najbolji način pobrinu za maloljetnike bez pratnje kada u jednom trenutku dođu u Veliku Britaniju.

Djeci koja sama žive u kampu u Calaisu utjehu pružaju volonteri. Jednu grupu odvode na obližnju plažu. Absar, koji ima 14 godina i dolazi iz Afganistana, doputovao je sam i želi doći do Velike Britanije. Ekipa Al Jazeere zamoljena je da mu ne prikazuje lice.

“Krenuo sam od kuće u potrazi za boljim životom. Vrlo mi je teško živjeti u ovom skloništu ovdje”, rekao je on.

Velika Britanija želja većine

Gotovo 9.000 izbjeglica živi u kampu na sjeveru Francuske, poznatom kao “Džungla”. Više od 800 ih je mlađe od 18 godina, a 80 posto ih je bez pratnje.

“Većina djece koja živi u ‘Džungli’ ne želi ostati u Francuskoj, već prijeći u Veliku Britaniju. Ali, suočavaju se s mjesecima čekanja na rješenje tog pitanja koje će im odrediti sudbinu”, javlja Emma Hayward.

U četvrtak je grupa britanskih vijećnika doputovala da se uvjeri u uvjete života u kampu. Pokušali su razgovarati s gradonačelnikom Calaisa, koji je kritizirao britansku politiku o mogućnostima olakšavanja krize.

“Nijedan roditelj ne bi poželio da njegovo dijete boravi na ovakvom mjestu. Što duže djeca borave ovdje, veće su negativne posljedice po njih. I gradonačelnik Calaisa i lokalne vlasti u Velikoj Britaniji razumiju da je potrebno hitno djelovati te da je nužno naše vlade uključiti u to”, kaže britanski vijećnik David Simmons.

Najmlađe dijete od osam godina

Britansko Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da je prihvatilo transfer 30 djece iz kontinentalne Europe od početka svibnja. Dodaju da je većina stigla na britansko tlo. Aktivisti kažu da je to vrlo mala brojka, daleko niža od dogovorene. U volonterskom centru najmlađe dijete kojem se ukazuje pomoć ima tek osam godina.

“Nitko ih ne štiti. Dijete može dijeliti kontejner s odraslom osobom. Ne postoji sustav koji bi ih zaštitio. Ludo je što toliko treba da se djeca prebace u Veliku Britaniju. Boravak ovdje ostavlja ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje”, kaže Elizabert Kass iz Jungle Booksa.

Mnoga djeca i mladi su, barem zasad, zaglavljeni u kampu “Džungla”.

Izvor: Al Jazeera i agencije