Video: Uzgoj salate u bivšoj fabrici

Vertikalna farma u centru Newarka, u američkoj saveznoj državi New Jersey, mogla bi potpuno izmijeniti način na koji se uzgaja salata.

Salata u vertikalnoj farmi se uzgaja bez korištenja sunčeve svjetlosti.

“Ovu vrstu salate možemo učiniti slađom, naša rukola može biti ljuća, naša slačica može biti pikantnija”, kazao je Marc Oshima, suosnivač i direktor marketinga AeroFarmsa.

“Ono što mi radimo jeste da prevarimo biljke. Pomislili smo da, ako bi biljke mogle razmišljati, pomislile bi da je ovo dobro okruženje. Vrijeme je da rastu sada”, kazao je David Rosenberg, suosnivač i direktor AeroFarmsa.

U bivšoj fabrici biljke počnu rasti nakon 12 do 48 sati, umjesto nakon osam do deset dana, koliko im treba na poljima.

Brzi rast

Pojedinačno osvjetljenje i sistem navodnjavanja pomažu biljkama da rastu brže.

“Uspjeli smo prebaciti proizvodnju u mjesto koje zahtijeva manje vode. Mi uzgajamo biljke koristeći 95 posto manje vode nego što je uobičajeno”, rekao je Rosenberg.

AeroFarms planira da izgradi najveću vertikalnu farmu u svijetu, kako bi se nosili sa problemom rastuće svjetske urbane populacije.

Ali, da li je ova farma doista ekološki zelena kao što se čini?

“Umjesto da koriste besplatne sunčeve zrake, kao što smo uvijek radili za uzgoj hrane, vertikalne farme koriste svjetlo proizvedeno električnom energijom dobijenom iz elektrana, što predstavlja nepotrebnu potrošnju goriva i proizvodnju ugljika”, pojasnio je Stan Cox, koordinator istraživanja Instituta Land.

Izvor: Al Jazeera i AJ+