„Агрожив” пред трећим стечајем

Привредни суд у Зрењанину донео је решење о покретању претходног стечајног

поступка над компаијом за произвоњу меса „Агрожив” из Житишта. Претходни стечајни поступак покреће се ради утврђивања разлога за покретање стечајног поступка. Привредни суд одредио је и мере обезбеђења, као што су забрана располагања имовином стечајног дужника и забрана спровођења извршења према стечајном дужнику.

Тако је „Агрожив” пред трећим стечајом, а по подацима Народне банке Србије, та фабрика блокирана је више од 800 дана због дуга од 3,9 милиона динара. Рочиште ради разматрања разлога увођења стечаја заказано је за 9. септембар, а уколико суд донесе одлуку о покретању стечајног поступка, биће то трећи стечај над „Агроживом” од његовог оснивања.

Иначе, крајем маја 369 радника „Агрожива” добило је отпремнине, и то 200 евра у динарској противвредности за сваку годину стажа. Повезан им је и радни стаж од 2014. године. И поред тога што су добили отпремнине, радници су веровали да ће се појавити инвеститор који ће оживети производњу у „Агроживу”, некада највећем послодавцу у том делу средњег Баната. Иначе, „Србијагас” је у неуспелу обнову производње у Житишту уложио више од 30 милиона евра.

Очекивало се да Влада Србије, након што је држава преузала акције од „Србијагаса”, помогне у проналажењу стратешког партнера да би се наставила производња у живинарској кланици у Житишту.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести