EU za humanitarnu pomoć daje rekordnih 1,1 milijardu dolara

Evropska unija je pozvala na prekid vatre u sirijskom gradu Halepu, u kojem je zatočeno 300.000 ljudi (EPA)

Evropska komisija je za 2016. godinu donijela do sada najveći budžet za humanitarnu pomoć, koji iznosi rekordnih 1,1 milijardu eura, uključujući 445 miliona eura za žrtve sirijske krize, objavila je EK.

Prošle godine za humanitarnu pomoć bilo je namijenjeno 920 miliona eura, rekli su zvaničnici na skupu u spomen na smrtonosne napade na sjedište Ujedinjenih naroda u Bagdadu 2003. godine.

U tim napadima poginula su 22 humanitarna radnika, među njima i Sergio Vieira de Mello, brazilski diplomata koji je bio specijalni izaslanik UN-a u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. te na Kosovu 1999. godine.

Humanitarni dan

Evropska unija je, zajedno sa sredstvima država članica EU-a, najveći svjetski donator humanitarne pomoći, navodi se na stranici EK-a, prenosi Hina.

Generalna skupština UN-a je 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. augusta kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta.

U četvrtak je EU pozvao na trenutni prekid vatre u Halepu, opkoljenom sirijskom gradu u kojem je zatočeno oko 300.000 ljudi.

Izvor: Agencije